Втрачений ліс: як в Києві будують елітні котеджі, вирубуючи заповідні зони

16:00  |  20.10.2022
ліс вирубка

Війна не стала на заваді корупції, так за час повномасштабного вторгнення столиця отримала вже декілька скандалів. Як виявилося забудовники не проти незаконно відібрати заповідну зону Київщини, чи вирубати унікальний ліс зруйнувавши його екосистему, щоб побудувати там елітний котедж. Сьогодні розповідаємо хто і де в столиці наживається, поки триває війна.

Приватне містечко для обраних

Приватне місто, яке планують побудувати під Києвом / Фото: kbd.estate
Приватне місто, яке планують побудувати під Києвом / Фото: kbd.estate

Село Глібівка знаходиться всього в годині їзди від міста Києва, розташоване воно біля Київського водосховища, чимала територія села це ліс. У 2011 році тут налічувалося 807 мешканців, це тільки офіційно зареєстровані особи, багато киян тут мають маленькі дачі, куди приїздять на літній відпочинок. Глібівка ознаменувалася навіть згадкою в літературі, село згадують в історичній повісті Михайла Старицького «Останні Орли», окрім того, саме з Глібівки родом перша дружина українського кінорежисера Олександра Довженка.

Однак, якщо мати велике бажання, можна вирубати чимало частину лісу та влаштувати в Глібівці елітне приватне містечко. Власне, всього за годину їзди можна потрапити в спокійне середовище з усіма благами цивілізації. Прийманні так бачить Глібівку забудовник KyivBudDevelopment. 22 червня компанія анонсувала початок будівництва першого в Україні приватного міста на 130 гектарах землі. Однак, проблема в тому, що значна територія цього будівництва — ліс, який вирубають. 

Місцеві жителі дізналися про “приватне містечко” з новин, забудовник ж запевняє, що житло надаватимуть в тому числі людям, які втратили житло під час війни. Чи буде так насправді — питання риторичне, забудовник каже, що ліс не несе цінності, оскільки деревам менш як 30 років, натомість жителі Глібівки з цим не згодні, кажуть, що ліс старий, крім того, територія не пристосована до будівництва такого великого жилого сектору.

Читайте також: Покинутий палац Остен-Сакенів — від розкішного палацу до згарища

Вирубка унікального лісу

Наприкінці вересня стало відомо, що черговий забудовник знищує ліс, цього разу під руку потрапив заболочений ліс біля озера Шапарня, що на південній межі Києва. На додаток до цього, ліс межує із заповідною зоною НПП «Голосіївський». Як виявилося на цьому місці планують звести елітну забудову, а мешканці будинку матимуть змогу насолодитися частиною, того, що залишиться від лісу. 

Заболочений ліс унікальний тим, що тут ростуть рідкісні орхідеї, частину яких успішно знищила важка будівельна техніка, також тут росли дуби, яким вже понад двісті років. Окрім цього, без домівки залишилися мешканці лісу — олені, лосі, дикі кабани та зайці вимушені мігрувати, щоб знайти дім, допоки його також не зруйнують. 

Читайте також: Маршрут на вихідні: вернісаж у ботсаду, прогулянка на ВДНГ та херсонська кава

Будинок на Жилянській

17 жовтня зранку Київ атакували іранськими дронами-камікадзе, в результаті 5 людей загинуло, близько 20 осіб вдалося врятувати з-під завалів. Однак, слідом за цим, киян обурив ще один факт. За оцінками КМДА будинок на Жилінській, у який влучив дрон, не піддається відновленню. Зауважимо, це історичний будинок купця Йосипа Лева, що є цікавим прикладом київського цегляного стилю початку ХХ століття з елементами готики. 

Так, споруда втратила частину житлової секції, але решта залишилась і за словами активістів, які мають великий досвід в архітектурній реставрації, дім можна відновити. Річ у тому, що будинок знаходиться в центральній частині міста, історична ділянка, на якій залюбки можна побудувати черговий ЖК, земля тут дуже дорога. 

Власне, такої думки й дотримуються більшість мешканців столиці, побоюються, що дім не відновлюють заради корисливих цілей. Кияни створили петицію з вимогою зберегти дім на Жилянській, її повинна розглянути Київрада.

Читайте також: Українофоб чи геній: чи потрібен Михайло Булгаков українському простору?

Вирубка соснового лісу на Київщині

Сосновий ліс — це не лише взірець вічнозеленого лісу, але й важлива частина для міської екосистеми. Крім того, зелені зони з подібними деревами використовуються в рекреаційних цілях, адже ліс виділяє сполуки, що сприятливо впливають на організм людини. Однак, сосновий ліс ще й неабияке джерело якісної деревини, яку потім використовують для дерев’яних виробів.

Не так давно, на Київщині на території Лебедівського лісництва, ДП “Вищедубечанське лісове господарство“ розпочали будівництво прямо посеред соснового лісу. Територія є державною, однак якимось чином опинилася в руках приватних забудовників. Цікаво, що кадастрова карта показує, що тут, на землі лісового фонду, накладено численні приватні ділянки. Попри те, інформації хто і коли вніс ці дані в кадастр — не зрозуміло, як і власне, задля чого руйнують міську екосистему. 

Котеджне містечко для чиновника в Пущі-Водиці

Під час війни столичний бізнесмен побудував собі котеджне містечко на базі дитячого оздоровчого табору, який знаходиться на території Пущі-Водиці. Це одна з тих історій, де винного не тільки знайшли, але й покарали. Горе-бізнесмен хотів побудувати аж 34 котеджі, однак натомість недобудоване майно арештували, а справою тепер займається прокуратура.

На жаль, це не перший випадок, коли на заповідних територіях посадовці влаштовують для себе бізнес. 34 котеджі мали опинитися на продажі, історія цих незаконних забудов тягнеться аж з 2007 року, однак, тільки зараз вона дійшла до логічного та справедливого завершення.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Втрачений ліс: як в Києві будують елітні котеджі, вируб… […]

  2. […] Читайте також: Втрачений ліс: як в Києві будують елітні котеджі, вируб… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: