Важка хвороба, сон про рай та зірка № 14624: топ-10 фактів з життя відомої художниці Марії Примаченко

13:35  |  23.11.2021
Марія Примаченко

Вона –  відома українська художниця, творець неперевершеного, як тепер кажуть, «примаченківського творчого світу». Важко повірити, але все своє життя жінка прожила у скруті, а сьогодні її роботи підкорюють світ – Париж, Прагу, Монреаль, і навіть Пекін, та оцінюються в десятки тисяч доларів. Далі добірка цікавих і, можливо, маловідомих фактів про видатну українську мисткиню Марію Примаченко.

Талановита родина художниці

Марія Примаченко

Марія Овксентіївна Примаченко народилася за різними даними 31 грудня 1908 або близько 12-13 січня 1909 року в селі Болотня на Київщині в родині творчо обдарованих і талановитих людей.  Її мама Параска була відомою майстринею вишивки, батько Овксентій був столяром-віртуозом, майстрував дворові огорожі у вигляді давньослов’янських зображень. Бабуся займалася створенням віртуозних писанкових орнаментів.

Читайте также: Знаменитые харьковчане: Илья Репин, художник, поцелованный солнцем

Примаченко чи Приймаченко?

Марія Примаченко

Не зважаючи на те, що з народження відомої художниці пройшло вже більше аніж 100 років, до цих пір точаться суперечки про те, як правильно звучить та пишеться прізвище мисткині. У своїй роботі відомий режисер Лесь Танюк писав:

«Одного разу я запитав Марію Примаченко:
— Так ви, Маріє Овксентіївно, Приймаченко чи Примаченко?
— Приймаченко, — без сумнівів відповіла вона. — Приймаченки ми, з «Приймаків». Батька мого Овксентія Григоровича дід з бабою в «приймаки» взяли, всиновили. А записали потім російською. Все зіпсували».

Згідно з протилежними даними, в інших випадках та ж Марія Овксентіївна відповідала, що вона — Примаченко, тому, що «так у них в селі казали — примак, а не приймак, ну так нехай так і буде».

Водночас в інтерв’ю газеті «Сегодня» (від 8.02.2010) невістка художниці розповіла, що в свідоцтві про народження Марії Оксентіївни літери «й» немає.

Важка хвороба

Марія Примаченко

У дитинстві Марія Примаченко перехворіла на важке інфекційне захворювання — поліомієліт. У художниці були вражені нижні кінцівки (одна нога була не повноцінно розвинена) , тому вона вимушена була довгий час пересуватися на милицях. Згодом вона перенесла 3 операції, в результаті яких був встановлений протез. Фізичну ваду Примаченко приховувала довгими спідницями.

Недовге особисте щастя

Марія Примаченко

Марії Примаченко пощастило кохати і бути коханою. Проте, особисте щастя було недовгим. Навчаючись у Києві вона познайомилася зі своїм земляком та односельчанином, лейтенантом піхоти Василем Маринчуком. Пара навіть не встигла одружитися, як чоловіка відправили на фронт. Останнього листа від нього Марія отримала у відповідь на свою звістку про народження сина Федора, проте після цього зв’язок з ним обірвався назавжди.

Передвісником смерті коханого став дивний сон, який наснився Марії. В ньому вона побачила сад, в якому все навпаки — коріння стирчить догори, а квіти ростуть в землю. Після загибелі Василя вона вишила скатертину чорними трояндами і накрила нею стіл. Майже 20 років після його смерті жінка не брала до рук пензля.

Читайте также: Знаменитые киевляне: художник-карикатурист Борис Ефимов

Порося за малюнки

Квіти-оченята (1962)

Квіти-оченята (1962)

Серйозно займатися малюванням Марія розпочала у 17-річному віці. Вона знайшла синюватий глей, яким розмалювала власну хату.

«Починалося все це так. Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всілякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей (глину). Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату», – розповідала художниця.

Робота дівчини сподобалася і сусідам – незабаром її чекало перше замовлення. За розфарбування кількох домівок Марія отримала своєрідну плату – порося. Згодом, саме ця тваринка допомогла усій її сім’ї вижити в голодні часи.

Легенда про Пікассо

Ведмедиця із малюком (1988)

Ведмедиця із малюком (1988)

Існує легенда, що нібито Пабло Пікассо називав Марію геніальною, а її картини — прекрасними роботами. На жаль, ці дані і досі не мають жодних документальних підтверджень.

Зв’язок з Пікассо прослідковувався тільки такий: журналістка Людмила Лисенко згадувала, як одного разу в село до Марії привезла альбом з роботами Пікассо. Мисткиня подивилася його і сказала: «У нас в селі цього б не зрозуміли».

Сон про рай

Марія Примаченко

За два роки до смерті Марії Примаченко наснився сон, ніби вона в раю. Там вона побачила стіл, на якому був ватман і фарби, і зрозуміла, що малювати можна буде досхочу. Художниця розповідала, що спочатку вона зраділа побаченому, а потім запитала: «А вихідні у вас є?». Відповіли – нема. «То краще я на землі помалюю, сюди ще встигну».

Зірка № 14624

Марія Примаченко

На прохання Всеукраїнського благодійного фонду її іменем названо зірку № 14624, яка розташована між Марсом і Юпітером. Її відкриття відбулося в жовтні 1998 року.

 «Світлоносною Жарптицею злетіла вона в зоряне небо на своєму крилатому горбоконику і залишилася там назавжди»…

Рік Марії Примаченко

Марія Примаченко у власній школі

Ім’я видатної художниці золотими літерами внесено до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а 2009 рік рішенням ЮНЕСКО був оголошений Роком Марії Примаченко.

Читайте также: Топ-10 самых известных современных художников Харькова

Звірі з уяви

Український поліський бичок-третьячок у лісі гуляє і сили набирає (1983)

Український поліський бичок-третьячок у лісі гуляє і сили набирає (1983)

Важко уявити, що все життя зображуючи на свої роботах звірів, Марія Примаченко ніколи не була у зоопарку. Справжніх «чужоземних» тварин жінка вперше побачила лише у дуже дорослому віці — в цирку, куди її привіз видатний режисер Сергій Параджанов.

Руслана Сторожук

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте также:Важка хвороба, сон про рай та зірка № 14624: топ-10 фактів з… […]

  2. […] Читайте також: Важка хвороба, сон про рай та зірка № 14624: топ-10 фактів з… […]

  3. […] в Одесі гостював проїздом знаменитий уже на той час художник Іван Костянтинович Айвазовський, який схвально […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: