Українські зоопарки в час війни: про реальний стан справ

09:00  |  25.03.2022
зоопарк

Українці вже місяць живуть під постійними звуками сирен, які повідомляють нам про можливість ракетних ударів, під звуками вибухів та залпів ворожої артилерії. Наш ранок зараз не починається ні з кави, ні з прогулянки — ми щохвилини перевіряємо новини та вчимось жити в умовах війни. Втім, є ті, кому набагато страшніше, ніж нам. Від війни страждають тварини у зоопарках, які гинуть від голоду та холоду. Розповідаємо, як переживають війну звірі і як кожен з нас може їм допомогти.

Повномасштабна війна скоротила фінансування зоопарків, більшість з них сьогодні потребують нашої допомоги. Якщо ви знаходитеся у відносно спокійній зоні, ви можете дізнатися про локальні маленькі звіринці, яким можна допомогти матеріально або ж фізично, наприклад кормами. Ми перелічили великі зоопарки, які знаходять в тяжкій ситуації.

Парк щасливих тварин «ХII Місяців»

Зебра з малям, яке народилося під час війни. Його назвали маленьким “Зе”

Зебра з малям, яке народилося під час війни. Його назвали маленьким “Зе”

Зоопарк розташований у селі Демидів Київської області, де досі ведуться бої з російськими загарбниками. Попри свою назву, парк тепер важко назвати щасливим. Через окупантів, які блокують “зелені коридори”, в парку вже померли декілька тварин, зокрема тамаринка, яка заснула назавжди від холоду. Власник зоопарку Михайло Пінчук повідомив, що загарбники створили гуманітарну катастрофу.

Через відсутність коридорів, немає можливості отримувати їжу та дизель. Більшість тварин перебувають в постійному страху і холоді. Наразі, єдина можливість допомогти тваринам — матеріальна, щоб волонтери та працівники зоопарку мали змогу придбати харчі та необхідні речі при можливості коридору. Щоб перерахувати кошти, перейдіть за посиланням — на сайті парку вказані всі офіційні реквізити.

Читайте також: Заклик як зброя: патріотичні борди Києва воєнного часу

Київський зоопарк

Київський зоопарк зараз також потребує підтримки. Військові дії призводять до жахливого стресу у тварин, тож частину з них переміщено до внутрішніх вольєрів та підземних галерей. Ветеринари слідкують за їх емоційним станом, та за необхідності надають заспокійливе.

9 березня адміністрація зоопарку повідомила, що отримала корми для тварин — різноманітні фрукти та овочі, родзинки, горіхи, борошно, масло, олія, риба, м’ясо, яйця, печиво, крупи, макарони та соки.
Втім, в цей складний час українці підтримують не тільки один одного, але й тварин.

Так, на прохання небайдужих Кирило Трантін, директор установи, повідомив про те, як можна допомогти звірям. Щоб перерахувати кошти на потреби парку, переходьте за посиланням. До слова, саме тут після нашої перемоги можна буде побачити маленького лемура Байрактара — тваринку назвали на честь безпілотника, який допомагає українській армії знищувати техніку ворога.

Миколаївський зоопарк

Наслідки “русского мира” в Миколаївському зоопарку

Наслідки “русского мира” в Миколаївському зоопарку

Миколаївський зоопарк неодноразово, від початку повномасштабної війни, потерпав від обстрілів російських загарбників. Втім, незважаючи на обстріли, працівники установи продовжували героїчно працювати, але останнім часом у зоопарку все ж виникли потреби із матеріальним забезпеченням.

Керівник звіринця, Володимир Топчій звернувся у соцмережі до небайдужих з проханням допомогти матеріально, а саме придбати електронні квитки, вартість яких стартувала від 25 до 100 гривень. До благодійності приєдналися тисячі українців, а зараз допомогти зоопарку можнає, перечисливши кошти на спецрахунок. Для іноземців, бажаючих допомогти, також створили реквізити.

Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни

Фельдман ЕкоПарк

Фельдман ЕкоПарк у Харкові за час війни зазнав багато горя. Внаслідок влучення російського снаряду, трагічно загинув працівник парку Сергій Іванов. Крім того, деякі звірі померли не тільки від осколків, але й від розриву серця — страх від постійних обстрілів окупантів привів до летального кінця. 8 березня власник звіринцю, Олександр Фельдман, повідомив, що окупанти вбили волонтерів, які прийшли на територію парку та намагалися погодувати тварин. Люди загинули під мінометним та автоматним вогнем.

Працівники зоопарку намагаються евакуювати мешканців звіринця, однак це нелегко, адже подекуди обстріли Харкова продовжуються. Тварини змінюють поведінку — вони налякані та переживають стресові ситуації щодня. Щоб допомогти Еко Парку матеріально, переходьте за посиланням.

Харківський зоопарк

Харківський зоопарк — один з найстаріших в Україні. В перші дні війни постраждав від бомбардувань російських загарбників. Перелякані тварини назавжди матимуть гіркий слід у пам’яті. Наразі допомогти звіринцю можна, перейшовши за посиланням, де вказані всі реквізити.

Одеський зоопарк

Одеський зоопарк прихистив в своїх стінах тварин, господарі яких через війну були змушені покинути місто. Наразі близько 400 тварин зараз перебуває в зоопарку. За усіма новоспеченими мешканцями добре доглядають і годують співробітники зоопарку.

Багато корму принесли небайдужі одесити. Деяких тварин, яких залишили назавжди, віддали на утримання охочим людям. А тварини, які перебувають на перетримці, повернуться до своїх затишних домівок. Щоб допомогти звіринцю, переходьте за посиланням та перераховуйте кошти.

Читайте також: Як змінився Зеленський: від початку каденції і до війни з росією

Асканія-Нова, Херсон

Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна розташований на території тимчасово окупованої Херсонської області. Директор заповіднику Шаповал Віктор розповів, що завдяки волонтерам вдалося сформувати запас кормів, який в режимі економії зможе підтримувати тварин до теплого сезону.

Щоб допомогти тваринам, можна переказати кошти на рахунок заповіднику, перейшовши за посиланням. Фінанси, які надходять, частково переводять в готівку й закуповують необхідні корми для звірів.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: