Циклічна історія: геноцид української нації, винищення її історичного та культурного надбання та окупація її територій. Частина 1. Культурна спадщина України

17:10  |  27.04.2022

Коли ж це почалось…вже мабуть складно буде достеменно сказати, але історія і досі пам’ятає, як “братній” народ приходив на наші землі, обіцяючи “воз’єднання”, але завжди приносив тільки біль та смерть. Давайте зануримось у витоки історії, щоб зрозуміти, як виглядає справжнє обличчя нашого войовничого сусіда.

Кримське питання

Культурна спадщина

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/73b2829d-7f82fafb34fc54e13120bf64b74acd88.jpeg

Скіфське золото

IV століття до н.е. Доба панування скіфів. Тоді України ще звісно не було, але українським стало надбання тих часів — скіфське золото.

Скарби української історії, які виставляються у багатьох музеях світу. Всі ми пам’ятаєм, як обурилась московія, отримавши відмову нідерландського суду. Нам буквально пощастило, що тоді наші скарби були у світовому турне, а не вдома — в Криму, у час його захоплення.

7 років судової тяганини. Значні зусилля українських юристів, і рішення суду за Україною. 565 предметів із колекції скіфського золота, вартістю 10 млн євро юридично та фактично належать Україні.

Тоді перед багатьма постало питання, якщо скіфське золото належить кримським музеям, то кому належить Крим? Кому віддавати колекцію? Відповідь:  юридично — Україні (міжнародно визнані кордони, 1991 рік), фактично — окуповані. Рішення суду можна теоретично трактувати відповіддю Європи на це “вкрай складне питання”. Яке стоїть перед нами і зараз.

Читайте також: Історія циклічна: Перша Чеченська війна — паралелі з Україною

Архітектурні пам’ятки давнини

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/24087f16869448c8a730cde414a6ec01.jpg

Ханський палац в Бахчисараї

З приходом московії, то тут, то там з’являються новини про реконструкції об’єктів культурної спадщини Криму, які по факту завдають тільки більше руйнувань.      До прикладу можна привезти Ханський палац в Бахчисараї, який після “реконструкції” виглядає гірше, ніж до неї. Про що красномовно говорить величезна тріщина на будівлі, і наддержава зробила все можливе, для порятунку чи не єдиного взірця кримської палацової архітектури у світі — підперла будівлю балками.

Захоплюючи нові території, велика скрєпная держава встановлює там свої порядки. Країна без прадавньої історії не розуміє значення збереження пам’яток давнини. Про це свідчить значна забудова популярного туристичного Херсонеса Таврійського, і величезного звалища відходів поряд, яке багатозначно віддзеркалює широку душу “русского мира”.

Читайте також: Спасти культуру: как защищают памятники в Киеве

Київська Русь…або навіть раніше

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/Try-braty-Kyy-SCHek-Horyv-i-sestra-i-hnya-Lybid-chytaty.jpeg

Кий, Щек, Хорив та Либідь

Багатьом знайомий вислів: “Киев — мать городов русских”, і аж ніяк не московія. За легендою, Київ заснували Кий, Щек, Хорив і…ні, не Ленін, їх сестра Либідь.

Звернемось до Вікіпедії. Всі вони жили в проміжку між 5 та 6 століттями. У 882 році Київ став столицею середньовічної держави Київська Русь, а ось перша згадка про москву датується  тільки 1147 роком.

Московія, як давня назва сучасної росії народилась на задворках Київської Русі, і не має права претендувати ні на її історію, ні на культурну спадщину, ні на території, ні навіть на назву “Русь”.

Читайте також: Циклічна історія: геноцид української нації, винищення її історичного та культурного надбання та окупація її територій. Частина 2. Велика московія або театр абсурду

Володимир Великий та Хрещення Русі

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/12eb06590dc80d1ec796967956abe661_XL.jpg

Князь Володимир та Хрещення Русі

988 рік. Хрещення Русі, яке відбулось за правління князя Володимира Великого, з його ініціативи.

Знову звернемось до Вікіпедії. Великий князь київський та новгородський Володимир Святославович. Точна дата його народження достеменно невідома, але десь в проміжку між 960 і 963 роками. Помер 15 липня 1015 року…за 132 роки від першої згадки про московію. В той час Київ вже мав за плечима вікову історію.

Але саме християнство стало просочуватись на терени Київської Русі ще давніше. Як відомо, варязький князь Аскольд був християнином, і є певні докази тому, що княгиня Ольга була тієї ж віри. Хоча основною релігією в Київській Русі було язичництво, але ще до князя Володимира християнські храми вже були не новиною, просто не такими популярними.

Кремлівські посіпаки з піною у рота доказують, що їх держава має якесь відношення Хрещення Русі, але навіть в тисячному році нашої ери ні в одному з документів, ні на одній карті світу того часу московії немає, а  Київ на той час вже був розвиненим містом і столицею великої середньовічної держави.

Софія Київська

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/1385995086_saint-sophia-cathedral-in-kiev-1-300x207-2.jpg

Прекрасний тисячолітній храм, прикраса Києва. Його датування за різними даними різниться. Є припущення, що він був закладений ще за життя князя Володимира Великого у 1011 році, Новгородський літопис зазначає дату будівництва 1017 роком, з освяченням у 1018 році і подальшим добудовуванням до 1037 року. А “Повість минулих літ” говорить про те, що дата заснування Софії Київської 1037 рік.

В будь-якому з цих варіантів вона старша за московію мінімум на 110 років.

Святиня є світовою спадщиною ЮНЕСКО та пам’яткою української історичної архітектури. Там збереглись стародавні фрески, мозаїки, графіті. Там знаходитися некрополь київських князів, монастирські мури та кельї.

А в 2022 році, прийшовши на землю українську війною, московити грозились розбомбити храм.

Нація без історії не знає їй ціну.

Українські храми, знищені або пошкоджені братнім вогнем

З початком повномасштабної війни росії проти України, на території нашої  держави були частково або повністю знищені безцінні архітектурні релігійні пам’ятки — храми. Деяким з них близько 500 років, деякі з них православні, а деякі навіть московського патріархату.

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/61306491_303.jpg

Храм Вознесіння Господнього, село Лук’янівка, Київська обл.

Дерев’яна церква простояла 140 років. За свою історію храм закривався лише раз — перед Другою Світовою війною. Був знищений 25 березня 2022 року з 4 ціленаправлених пострілів з танка.

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/61307762_303.jpg

Храм Різдва Пресвятої Богородиці, село Ясногородка, Київська обл.

Був збудований у першій половині 18 ст. 5 квітня 2022 року був розстріляний. З великокаліберного кулемета поцілили у двері та вікна, снаряд БМП потрапив у дзвіницю, два снаряди майже знищили купол. Храм відноситься до православної церкви України.

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/04/GHY4ew_6234c0401ecf86_51096182-tmb-750x428xfill.jpg

Свято-Успенська Святогірська лавра, місто Святогірськ, Донецька обл.

Перші письмові згадки про храм датуються 1526 роком, але існує думка, що церква існувала там ще раніше. Лавра відноситься до православної церкви московського патріархату. 12 березня святиня попала під обстріл. В той момент там від ховались звичайні люди. Внаслідок вибуху снаряду на території монастиря, були вибиті вікна, двері, та нанесені пошкодження зовнішньому вигляду будівлі.

Це, звичайно, далеко не повний перелік, пошкоджених та знищених храмів набагато більше по всій території Україні, і, на жаль, їх список поповнюється кожен день.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: