Циклічна історія. Частина 16. Данило Апостол — миргородський полковник та гетьман України

19:10  |  12.07.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/1c3abda1e47beb1b3ec21f7642a45656.jpg

Данило Апостол був в чині полковника 44 роки. Отримав булаву в 73 роки. Був звитяжним воїном і хорошим полковником. Мав дружні стосунки з впливовими росіянами, що дозволило йому втриматись при владі при зміні гетьманів та царів, а отримавши булаву в свої руки став напрочуд хорошим реформатором та покращив життя багатьом українцям.

Данило Апостол: короткі біографічні відомості

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/438px-Danilo_Apostol.jpg

Майбутній гетьман народився 4 грудня 1654 року в селі Великі Сорочинці, яке належало його батьку. Мав молдавське боярське коріння.

Вважається, що він отримав хорошу освіту — закінчив Києво-Могилянську академію, але документальних підтверджень цьому немає.

Посада полковника Миргородського полку належала спочатку батьку Данила Павлу Охрімовичу Апостолу, а коли Данилу виповнилось 20 років, батько почав делегувати сину свої обов’язки, таким чином готуючи передати свою посаду, в 28 років Данила Апостола обрали наступним Миргородським полковником. Цю посаду він займав 44 роки.

У 1677 році одружився з Уляною Іскрицькою, її батько був племінником гетьмана Павла Тетері. У шлюбі народилось дев’ятеро дітей.

Був нагороджений найпочеснішою відзнакою російської імперії — орденом святого олександра невського (50 діамантів і 599 сколків діамантів на золотому і срібному фоні).

Гетьман Данило Апостол

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/1c3abda1e47beb1b3ec21f7642a45656.jpg

Після смерті попереднього наказного гетьмана Павла Полуботка у 1725 році та подальшої (через місяць) смерті московського царя петра І, його наступниця на престолі катерина І не провела гетьманські вибори, тому до 1727 року на чолі Гетьманщини була малоросійська колегія. А найближчий соратник Полуботка Данило Апостол позбувся посади.

У 1727 році стало зрозуміло, що російсько-турецькі відносини розпалюються і росії необхідно заручитись підтримкою козаків, щоб підготуватись до майбутньої війни, тому малоросійську колегію було ліквідовано, а козакам дозволили провести вибори нового гетьмана. Ним став Данило Апостол (1 жовтня 1727 року, Глухів, на той час йому було вже 73 роки, проголосували одностайно), а посаду нового Миргородського полковника зайняв його син Павло. Насправді, Апостола призначив гетьманом царський уряд, він не був обраний за всіма правилами козацького війська, хоча по факту він дійсно був хорошим претендентом на булаву.

Як і зі Скоропадським, з Апостолом також не були підписані ніякі договірні статті, однак його це не влаштовувало. У москві якраз назрівала коронація нового спадкоємця престола — петра ІІ, онука петра І. Гетьман поїхав до петербурга, і зробив все можливе, щоб договірні пункти були підписані — зустрічався із впливовими чиновниками, подавав петиції. На початку березня почались переговори і лише в серпні він отримав відповідь у вигляді царського наказу, так були підписані “Решительные пункты” Данила Апостола.

Читайте також: Циклічна історія. Частина 15. Наказний гетьман Павло Полуботок: історія про боротьбу за українську автономію

“Решительные пункты” Данила Апостола 1728 року

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/adVOabRF3vg.jpg

Судячи з назви, ті пункти, які Апостол дав на розгляд в москві були дійсно рішучими, але те що було затверджено рішучим назвати дуже складно.

Деякі пункти перекочували з попередніх статей, такий як наприклад — гетьман не мав права на зовнішню політику, тільки розв’язання прикордонних проблем, але під російським наглядом; але були і певні нововведення, якщо так можна сказати, наприклад, вищою судовою інстанцією знову ставав Генеральний суд, однак він тепер складався з трьох росіян і трьох українців на чолі з гетьманом, проте останнє рішення було за царем.

Також було введено нову посаду — підскарбія, яка давала можливість контролювати фінанси Гетьманщини.

Реформи

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/photo.jpg

Резиденція Данила Апостола у Великих Сорочинцях, на жаль, не збереглась, але до наших днів дійшов палац Муравйових-Апостолів, що знаходиться в селі Хомутець. Будівля перебуває в аварійному стані

За часів правління Данила Апостола, гетьманською резиденцією стає маєток його батька у селі Великі Сорочинці, звідки він керував Лівобережжям.

Маєтності та земельні володіння

Данило Апостол запровадив впорядковану систему володіння маєтностями та земельними ділянками. На час військової служби, в залежності від посади, представник козацької старшини отримував в користування маєток або землю, або і те, і інше. Але коли його зміщали з посади, то і його, можна сказати, службові володіння також втрачались. Однак, багато хто зловживав службовим положенням і намагався перевести володіння зі службового у вічне, якщо мовою сьогодення, то намагався приватизувати службове майно. Наприклад, за таке зловживання було звільнено з посади та засуджено лубенського полковника А. Марковича, а також російського міністра ф. наумова.

Був встановлений новий порядок надання прав на володіння маєтностями та земельними ділянками. Раніше ними міг розпоряджатись гетьман на свій розсуд, тепер лише цар. Тож ті ділянки, які були дані раніше, окрім вислужених та куплених козацькою старшиною потрібно було повернути.

Торгівельна та фінансова сфери

Основним досягненням за часів Данила Апостола було те, що вдалось повернути рух податків з української землі до української казни. Було створене нове державне формування — Канцелярія малоросійського скарбу, і введена нова посада — підскарбія. Планувалось 2 підскарбія — українець та росіянин.

При Апостолі знову відкрились можливості вільної торгівлі з польськими містами, зокрема Гданськом та Шльонськом. Також, гетьман сприяв торгівлі з австрійськими містами через Правобережжя, єврейським купцям була дозволена транзитна торгівля, що вже давно перебувало в сферах їхніх інтересів. Київ разом з портом був містом зони вільної торгівлі, що викликало обурення у представників російських міст.

Українське право та судова система

Нарешті судові справи почали розглядатись в місцевих судових органах, а Генеральний військовий суд залишив за собою лише розгляд апеляцій.

За правління Данила Апостола були розроблені чіткі правила — “Інструкція Українським судам” (13 липня 1730 року), які регламентували склад сільських, сотенних та полкових судів, а також їх компетенції, крім того була передбачена ступенева система апеляцій.

До того ж, міські та сільські урядовці мали видавати договори про купівлю-продаж землі, а також заповіт про спадщину.

Данило Апостол започаткував кодифікацію українського права. Для цього він звернувся до архімандрита Києво-Печерської лаври з проханням надіслати знавців такої справи, а також зобов’язав юристів проаналізувати тисячолітню історію українського судочинства з часів “Руської правди”, авторами якої були Ярослав Мудрий, Володимир Мономах та ін. Датування збірника починається з 1016 року. Перша публікація вийшла в 1280 році. Кодифікація було завершена вже після смерті гетьмана.

Соціальна сфера

В кожному місті, містечку та селі десь на краю були побудовані будинки для бідняків та сиріт. Також, всюди була доступна початкова або навіть середня освіта для дітей будь-якого соціального становища. Наприклад, архідіакон Антіохійської православної церкви та мандрівник Павло Алеппський (родом з Алеппо, Сирія) писав в своєму щоденнику, що в козацьких містах великих та маленьких дітей більше ніж трави, і всі вміють читати, навіть сироти. А в козацьких сім’ях є звичай віддавати їх заміж змолоду, бо дітей занадто багато.

Військова та будівельна сфера

За гетьманства Данила Апостола була створена Артилерійська канцелярія при генеральному обозному. Цей орган влади опікувався сотенною та полковою артилерією, видобутком та доставкою селітри, виробництвом пороху та гармат, побудовою фортець та валів.

Варто відзначити, що поки Апостол був в чині полковника, він мав особливу опіку над козаками свого полку. Він забезпечував їх кіньми та зброєю за власний рахунок, а також провіантом, якщо покличе обов’язок на війну.

Відзначився гетьман також побудовою оборонної споруди. У 1732-1733 роках проходило масштабне будівництво оборонної лінії протяжністю в 285 кілометрів від Дніпра, де впадає річка Орель, і до Сіверського Дінця. Вона мала вигляд широкого та глибокого рва з 200-ми редутів та 16-ма фортецями, з’єднаних між собою земляним валом. Щороку туди відправлялось близько 22-25 тис. козаків та селян зі своїм провіантом та знаряддями праці.

Також, йому приписують заснувалась поселень в межиріччі Орелі і Самари.

Січовики

При гетьмані Апостолі запорожці повернулись на свої землі та заснували нову Січ — Підпільненську або так і називали Нова Січ. Там поселилось понад 7 тис. запорожців.

Власні земельні володіння та меценатство

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/07/csm_sorocyncy_b7f490d7d6.jpg

Підземний хід, із дому Данила Апостола в селі Великі Сорочинці

У великих селах, які належали родині Апостолів при церквах діяли школи та шпиталі (села Хомутець, Попівка, Перевоз).

У селі Великі Сорочинці і сьогодні можна побачити великий гарний собор — Спасо-Преображенську церкву, побудовану за наказом гетьмана у 1732-1734 роках. Володимир Олексійович Гіляровський — російський письменник, кримінальний журналіст та журналіст-побутописець, який жив в москві, але був українецем за походженням — його батько був запорожцем, але перебрався на кубань, після ліквідації козацтва катериною ІІ. Пам’ятаючи своє українське коріння, відправився на Лівобережну Україну в пошуках “слідів Гоголя”, але знайшов підвал, на місці двора Данила Апостола в Сорочинцях, неподалік згаданої церкви. Можливо це і був підвал гетьмана. Як писав Гіляровський, підвал був надзвичайно міцний, сухий та чистий, а з нього вів таємний хід до церкви, яку збудували за наказом гетьмана.

У 1902 році вийшла його книжка — «На родине Гоголя (из поездки по Украине)». Варто відмітити, що він написав саме “Україна”, а не “малоросія”, як це тоді було прийнято в москві.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: