Садиба Штамма — психоневрологічний диспансер та зразкова дача в одному будинку

18:20  |  28.10.2022
садиба Штамма

До війни Буча була відома зовсім не кривавою різаниною, яку тут влаштували російські війська, а насамперед славилася цікавою архітектурно спадщиною. Так, саме тут розташувалася мальовнича колишня дача мецената та радника правління Києво-Ковельської лінії Південно-Західної залізниці Євгена Штамма. Споруда зовнішнім виглядом нагадує невеличкий замок у неороманському стилі, однак сьогодні вона знаходиться не в найкращому своєму стані. Про її долю — читайте в матеріалі.

Історія садиби

В період з 1903 по 1908 роки на Київщині відкрилася нова залізнична лінія Південно-Західної залізниці. Індустріальний прогрес дав поштовх багатьом містянам придбати собі дачну ділянку за межами столиці. Річ у тому, що тривалий час заміська дача стала для мешканців міст так званою “американською мрією”, про затишну літню хатину мріяли чимало людей. Тож, саме з 1903 року спостерігається бум на купівлю дачних ділянок із гектарами землі, її планували використовувати під виноградники чи звичайну городину. 

Не зволікав з покупкою і радник правління Києво-Ковельської залізниці, інженер шляхів сполучення Штамм Євген Львович. Чиновник придбав собі на хуторі Ястремщина біля Бучі ділянку площею понад 19 гектарів. Близько 1909 року він збудував тут головний будинок у вигляді замка площею 676 квадратних метрів, а також п’ять менших споруд. Замок Штамма став дивовижею для всіх мешканців Бучі, а надто полюбляли там нишпорити дітлахи.

До слова, Штамм не був у класичному розумінні посадовцем, чоловік прагнув розвивати рідне містечко та займався благодійністю. Зокрема, в одній із будівель він організував школу для сільських дітей, яка тривалий час була єдиним осередком освіти у Бучі.

Читайте також: Втрачений ліс: як в Києві будують елітні котеджі, вирубуючи заповідні зони

Втеча Штамма та націоналізація садиби

Попри те, Штамм мав сумнівне коріння російських службовців, які в свій час підтримували жорстокі укази царів. Цим Штамм й спровокував до себе ненависть бійців загону отамана Орлика, які в той час орудували на Київщині. Ходили чутки, що Штамм був змушений тікати під час Жовтневої Революції зі свого маєтку чорними ходами. Мова йде про підземні ходи. Ці тунелі збереглися до нашого часу, але вони забиті сміттям, тож ні про які туристичні мандрівки мова не йде. За даними архівів 1917 року Штамм покинув садибу і, імовірно, повернувся до Москви, де доживав свої дні з родиною.

Малий Миколаївський палац після артобстрілу Кремля більшовицькими загонами

Малий Миколаївський палац після артобстрілу Кремля більшовицькими загонами

Довідка: Жовтнева Революція  — державний переворот, заколот у Російській республіці. Результатами перевороту були проголошені соціалістична революція, ліквідація капіталізму та здійснення переходу до побудови соціалізму.

Як вже відомо, з приходом до влади більшовиків садибу Штамма звісно ж націоналізували. Замість школи, тут розмістили дитячий будинок, жильців у якому не бракувало, після війн та репресій в союзі сотні дітей залишилися без батьків. До слова, після Німецько-радянської війни садиба в садибних будинках провели капітальний ремонт і передали їх дитячому санаторію «Дружний». У ньому лікувалися діти з психоневрологічними захворюваннями. Заклад проіснував до пожежі 2004 року.

Хоча вогонь рятувальникам вдалося приборкати напрочуд швидко, він добряче пошкодив історичну споруду. Тепер про її минулі форми можна згадувати хіба, що за архітектурними обрисами. Однак, пожежа загрожувала не тільки самій споруді, але й людям. Так, під час загоряння у приміщенні головного будинку — двоповерховому спальному корпусі — перебувало 23 дівчинки віком від 6 до 15 років. З палаючої будівлі дітей виводили чергові санітарка і медсестра.

Читайте також: Покинутий палац Остен-Сакенів — від розкішного палацу до згарища

Вимога прокуратури

Після пожежі, на жаль, ніхто не зайнявся ремонтом садиби, справа навіть дійшла до прокуратури. Так, літом 2021 року прокуратура вимагає привести до належного стану об’єкт культурної спадщини — «Будинок Штамма», що цілком законно.

Адже в липні, 2019 року вказаний об’єкт було занесено до переліку об’єктів культурної спадщини Київської області. Своєю чергою, це означає те, що споруда має перебувати на балансі міськради, а отже й відремонтувати її у вказані терміни. Втім, як бачимо, цього не сталося.

Спершу на заваді стала бюрократія, яка значно вповільнила всі процеси повязані з реставрацією, а потім прийшла повномасштабна війна. Буча — стала однією з найбільш трагічних та кривавих історій. Наразі про жодні ремонти замку Штамма мова звісно, що не йде.

Містяни потребують коштів, щоб відремонтувати власні жилі будинки, залатати дахи та вікна, адже попереду зима. Відтак, остання дореволюційна садиба Бучі чекає свого часу, як й багато інших об’єктів культурної спадщини столиці. Головне, щоб цей час не настав раніше, ніж садиба зруйнується сама.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: