Розслідування звірств у Київській області: що відомо на цей момент?

18:58  |  27.09.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/BD707E6E-C739-4D05-AE34-231C4C891799_w1080_h608.jpg

Весь світ здригнувся, коли Київська область була повністю звільнена від окупантів, і стало відомо про масові вбивства, тортури, зґвалтування та тотальне нищення інфраструктури. Слідчі дії все ще ведуться, але що нам відомо сьогодні?

Буча

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/BD707E6E-C739-4D05-AE34-231C4C891799_w1080_h608.jpg

Місто в Київській області, яке знаходиться в 25 км західніше від Києва. Воно має майже чотирьохсотлітню історію. Для молодих сімей з дітьми це було дуже комфортне місто посеред лісу. З чистим повітрям, комфортною інфраструктурою, великою кількістю новобудов та приватних садиб. Ключове слово було. Все змінилось на початку березня 2022 року.

3 березня війська російської федерації зайшли до міста і влаштували те, що увійшло у світову історію під назвою Бучанська різанина, або геноцид у Бучі.

З 3 березня по 1 квітня російські військовослужбовці мародерили, викрадали людей та саджали їх “на подвали”, піддавали їх тортурам, ґвалтували жінок та навіть дітей. Відомий випадок про зґвалтування 1-місячної дитини! Особу ґвалтівника було встановлено — це олексій бичков — десантник з пскова.

Загалом у місті загинуло 420 містян — чоловіків, жінок та дітей.

На сьогоднішній день встановлено, що до Бучанської різанини причетні: 64 (с. князе-волконське) та 74 (м. юрга, кемеровська обл.) мотострілецькі бригади, 5-та танкова бригада (м. улан-уде, бурятія), 137 (м. рязань) та 331 (м. кострома) парашутно-десантні полки, 31 десантно-штурмова бригада (м. ульяновськ), 104 (с. черьоха, псковська обл.) та 234 (м. псков) десантно-штурмові полки, 14 (м. хабаровськ) та 45 (м. кубинка, московська обл.) бригади спец. призначення (спецназ), 155 бригада морської піхоти (м. владивосток та с. слов’янка, приморський край), росгвардія та кадирівці.

Ірпінь

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/BD707E6E-C739-4D05-AE34-231C4C891799_w1080_h608.jpg

Місто в Київській області, яке знаходиться приблизно в 10 км від Києва. В наступному році місту виповниться 375 років.

На початку березня 2022 року до Ірпеня зі сторони Бучі прорвались російські війська. Почались жорстокі бої за місто та негайна евакуація місцевих жителів.

Тоді ж, на початку березня, в Ірпені окупантами була підірвана залізнична колія, яка мала пряме сполучення з Києвом, і через яку евакуаційні потяги мали забирати людей. Через це людей доводилось евакуйовувати через підірваний міст. Той міст, який облетів передовиці всіх світових видань і став “дорогою життя” для жителів Київської області, які негайно евакуйовувались з речами та з тваринами на руках під снайперськими кулями, авіа нальотами та вогнем з танків.

Взяти місто повністю окупантам не вдалось. Бійцям 72-гої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців вдалось взяти окупантів в котел та відтіснити від Києва. В захисті міста Ірпінь велика заслуга належить також місцевій теробороні. 28 березня місто було звільнено.

Відомо, що до спроби окупації міста причетні повітряно-десантні війська рф (ВДВ).

Серед військових злочинів, вчинених російськими військовими на території міста особливо виділяються ціле направлені авіа нальоти на житлові будинки, де загинули цивільні люди, зокрема жінки та діти. Авіа нальоти були здійснені штурмовиками СУ-25, які належали 18-му винищувальному авіаційному полку. Він базується в хабаровську. Деякі літаки були збиті, доля їх пілотів невідома.

Гостомель

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/BD707E6E-C739-4D05-AE34-231C4C891799_w1080_h608.jpg

Селище в Київській області, яке знаходиться приблизно в 35 км на захід від Києва. Перші згадки про поселення датуються ще кінцем 15 ст.

Гостомель одним з перших прийняв кривавий бій з ворогом. 4-та бригада швидкого реагування Національної гвардії Україна прийняла бій за так званий Гостомельський аеропорт, де попри все на світі мали висадитись російські десантники. Насправді це аеропорт “Антонов”, в якому стояв авіапарк компанії, і перлина української авіації — флагман АН-225 “Мрія” — найбільший у світі літак.

День за днем захисники, як могли тримали аеропорт, але натиск був настільки сильним, що в якийсь момент довелось відступити, щоб зберегти особовий склад. Російському десанту вдалось висадитись, але їх все одно на землі потім розбили. З часом ЗСУ вдалось відбити стратегічний для подальшого наступу на Київ Гостомельський аеродром, але “Мрія” була вщент знищена. Як казали очевидці тих подій, росіяни ціле направлено били в літак, і знищити його вдалось далеко не з першого разу.

Всі мешканці Київської області надовго запам’ятають, як багато вертольотів Ка-52 летіли в сторону столиці на низькій висоті і бомбили житлові квартали. Тоді багато з них було знищено українськими військовими як зі стрілецької зброї, так і зенітними комплексами “Stinger», “Стріла”, “Ігла” і т.д.

Наші захисники використовували все ще було під рукою, навіть якщо призначення зброї було іншим. Деякі з них були знищені над Київським водосховищем. Знищені машини, після того, як російські війська відійшли діставали з дна “Київського моря”, далеко не всі пілоти встигли евакуюватись. Так і залишились сидіти в кабіні пілота.

Читайте також: “Листівки з України”: розкажи всьому світу, як російська армія знищує українську культурну спадщину

Бородянка

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/09/BD707E6E-C739-4D05-AE34-231C4C891799_w1080_h608.jpg

Селище в Київській області, яке знаходиться приблизно в 55 км на захід від Києва. Поселення на цьому місті існує вже більше 830-ти років.

Події на початку березня 2022 року, коли до Києва проривалась російська армія, так само, як і в Бучі, залишаться у світовій історії як Бородянська різанина.

За словами колишньої ген. прокурорки України Ірини Венедіктової, в численних нальотах на Бородянку були використані касетні боєприпаси та ракети систем “Ураган” і “Торнадо”, якими окупанти руйнували житлові будинки переважно вночі, щоб завдати якомога більше жертв цивільному населенню — це воєнні злочини.

Окрім того, ті люди, яким вдалось вижити внаслідок руйнування житлових будівель, помирали живцем під завалами приблизно до тижня. Від задухи, трамв, голоду та холоду. Розбирати завали окупанти категорично забороняли і стріляли в кожного, хто намагався допомогти.

Коли російських військових вдалось поступово відкидати від Києва, і окупанти почали покидати Бородянку, за словами мера міста, вони відкривали вогонь по кожному відкритому вікну. І як потім виявилось, крім усього іншого ще й замінували місто, однак така тактика війни проти мирного населення була показана не тільки в Бородянці, але і у всіх інших містах та селах Київської області, яким не пощастило бути в окупації.

Після звільнення Бородянки, ДСНС разом з поліцією почали розчищати завали. Станом на 22 квітня 2022 року, за словами начальника поліції А. Нєбитова під завалами було знайдено 80 тіл. Це не рахуючи тих, яких змогли поховати місцеві у дворах будинків, ті, яких знаходили “на подвалах”, ті, які були розстріляні просто на вулиці і там залишались лежати аж до повного звільнення селища від окупантів.

У квітні Головне управління розвідки України оприлюднило дані 234-го десантно-штурмового полку, який базується у пскові. Саме він був повинен у Бородянській різанині.

Вчора, 26 вересня стало відомо, про ще одне тіло розстріляного цивільного чоловіка. Винним у злочині виявився військовослужбовець 331 парашутно-десантного полку рф, якого СБУ затримала під час зіткнення на Херсонському напрямку. Під час допиту та слідчих дій, було встановлено місцезнаходження вбитого чоловіка, якого закопали біля траси, поблизу селища Здвижівка, недалеко від Бородянки. Відповідно до ч. 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), окупанту загрожує довічне ув’язнення.

Заключне слово

За словами Ірини Венедіктової, Бородянка є найчисленнішим населеним пунктом Київщини за кількістю вбитих та закатованих людей. Це черговий злочин проти людяності, який буде розглядатись в міжнародних судах.

Загалом, за різними даними на Київщині загинуло близько 1500 людей. Більшість загиблих були знайдені в братських могилах. Їх ще продовжують знаходити. Також є частина людей, які все ще вважаються зниклими без вісти. На сьогоднішній день, їх доля невідома. Вони можуть знаходитись в російському полоні, або їх тіла просто ще не знайдені.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: