Реконструкція Гостинного двору на Подолі: історія та скандали

10:00  |  22.11.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Hostynnyi_Dvir_Kyiv_in_November_of_2013.jpg

Стан, в якому знаходиться Гостинний двір на Подолі — болюча тема кожного киянина, який обожнює історичний центр Києва. Через його реконструкцію вибухало декілька скандалів: з нього хотіли зробити торговий центр або взагалі знести, відбувались мітинги, протести, тощо.

Тема його відновлення до війни стояла в київському суспільному просторі досить гостро, такою вона буде і після війни. В 2021 році були проведені соціальні дослідження про те, яким кияни хочуть бачити Гостинний двір після реконструкції та складені відповідні плани. І хоча зараз триває війна, але давайте подивимось, як  адміністрація міста планує відновлювати наш Гостинний двір на Подолі.

Історія

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b67c3a65e4fb4b98e3a08_1860-ti.jpg

Фотографія Гостиного двору 1860-х років

Отже, в своєму прямому значенні, гостинний двір — це місце де торгували місцеві купці і зупинялись гості міста на відпочинок. Така будівля з’явилась ще за часів Київської Русі. Гостинний двір — це приміщення, яке має прямокутну форму з кам’яними або дерев’яними приміщеннями, з’єднаними критими галереями. Зазвичай, приміщення будувалось у стилі класицизму.

Гостинний двір в історичному центрі Києва — на Подолі будувався у стилі класицизму в період з 1809 по 1813 роки. За свою більш як двухсотлітню історію, київський Гостинний двір, перебудовувався, зносився і відбудовувався заново, за початковим планом.

Насправді, в Києві було 3 гостинних двори: два на Подолі — Старий і сучасний, і один на Печерську, на місці сучасної Печерської фортеці.

Старий був побудований у 1778 році у вигляді каре та у стилі бароко архітектором Іваном Григоровичем-Барковським. Територіально він розташовувався вздовж сучасного провулка Хорива, на Подолі. У другій половині 19 століття його почали розбирати на побудову інших будівель поруч, наприклад, поліцейської дільниці та пожежної частини з баштою. На початку 20 століття від будівлі лишився тільки спомин.

Печерський двір був побудований з дерева, також у вигляді каре, поряд з ним була розміщена церква, але вона також не зберіглась. Точні його розміри до нас не дійшли, але, мабуть, він був ще менший, ніж Старий гостинний двір. На початку 19 століття він згорів, і так і не був відновлений.

Сучасний Гостинний двір найбільший з усіх. Одразу будувався з каменю. Його побудували таким великим і двоповерховим якраз через те, що розміри Старого двору вже не могли задовольнити наростаючий попит.

Скандали

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Hostynnyi_Dvir_Kyiv_in_November_of_2013.jpg

2013 рік — «реконструкція»

У 2012 році Київська міська рада прийняла проект архітектора А. Миргородського, за яким Гостинний двір на Подолі мав стати торгівельно-офісним центром. Мали добудувати 3-й поверх з вікнами у внутрішню частину двору, внутрішній двір та зовнішні галереї, у свою чергу, мали закрити склом, додати декілька воріт, а також добудувати поряд парковку для машин.

Через це представники організації “Право на місто” та “Збережи старий Київ”, разом з київськими активістами почали організовувати мітинги та протести з закликом зберегти стару будівлю, адже вона має оберігатись державою, як пам’ятник архітектури. Але, для справки,  15 липня 2011 року постановою Кабміну України цей статус був знятий з будівлі, тим самим розв’язавши руки всім, хто захотів її спаплюжити.

26 травня 2012 року активісти зайшли у внутрішній двір будівлі і проводили там альтернативне святкування дня міста, а також інші громадські заходи з закликом створити у Гостинному дворі культурно-громадський простір. На наступний день туди приїхала важка будівельна техніка, щоб почати підготовку до “реконструкції” будівлі, при цьому не маючи на це дозвільних документів.

3 серпня того ж року, тодішній президент України янукович виключив Гостинний двір з переліку Пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації, і передав земельну ділянку, на якій він стоїть в оренду на 5 років для проведення “реконструкції”, тобто перебудови в торгівельно-офісний центр.

У 2013 року тодішній голова КМДА О. Попов оголосив про те, що Гостинний двір є пам’яткою місцевого значення і його буде реставровано.

В ніч з 8 на 9 лютого того ж року на даху будівлі сталась пожежа, яка сильно пошкодила дах.

18 лютого почались протести та силові розгони активістів з залученням підрозділу “Беркут”. Культурні акції та акції протестів біля будівлі тривали майже 9 місяців.

В кінці лютого 2014 року  всі будівельні роботи було припинено.  А в кінці квітня Апеляційний суд частково задовольним скаргу тоді активіста, згодом народного депутата від партії “Батьківщина” Ігоря Луценка.

В липні 2014 року рішення про “реконструкцію” Гостинного двору Київською міською радою було скасоване.

У 2016 році статус пам’ятника архітектури національного значення Гостинному двору був повернутий. У тому ж році київська Прокуратура поновила розслідування щодо незаконного будівництва на території Гостинного двору.

З роками стан будівлі почав стрімко погіршуватись. Вона почала покриватись тріщинами, через зруйнований дах, волога та сонячне проміння почало руйнувати будівлю.

Читайте також: «Сталася лише одна аварія»: історія київського фунікулера

Проект реконструкції 2021 року

Проект реконструкції 2021 року врахував побажання містян щодо того, щоб Гостинний двір став культурно-громадський простором. Було проведено соціологічне опитування, яке охопило 1900 киян, які висловили свої думки через онлайн опитування, воркшопи та вуличне опитування. Найбільше небажання містян — бачити в Гостинному дворі масову торгівлю, тобто ТРЦ. Найбільше побажання — простір для комунікації та для турістів, які відвідують столицю.

Серед найбільших побажань киян: музеї, бібліотеки, кав’ярні, магазини, а також культурні, виставкові та театральні заходи.

Був проведений архітектурний аналіз будівлі, який показав, що так звана “реконструкція” 2012-2013 років на жаль встигла внести зміни у зовнішній та внутрішний план будівлі: був доданий додатковий підвальний поверх, через що рівень внутрішнього двору піднявся відповідно на 1 поверх; були зруйновані оригінальні фасади та додані металеві конструкції для розширення 2-го та 3-го поверхів; в деяких місцях були ліквідовані оригінальні цегляні галереї зі склепінням, і також ліквідовані двоє оригінальних цегляних сходів, які знаходились по всім 4-ом сторонам будівлі (зі сторони Самсона, і зі сторони Районної державної адміністрації).

План реконструкції Гостинного двору під керівництвом архітекторки Олени Мельник виглядає наступним чином:

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b71dd331dc92baf313ab2_0-Pidval_Montazhna-oblast-1-p-2000.jpeg

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b71de138a6c60b9e34f4e_1-poverh_Montazhna-oblast-1-p-2000.jpeg

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b71df4acc9d5d1859ac4c_2-poverh_Montazhna-oblast-1-p-2000.jpeg

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b71df2517fc77d39f4e26_3-poverh_Montazhna-oblast-1-p-2000.jpeg

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/622b71e09dd8582b77caab69_4-GST_DVR_4-p-2000.jpeg

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: