Поїхати, щоб допомогти: в яких країнах кияни можуть бюджетно пережити зиму

12:00  |  30.10.2022
подорож

Нещодавно віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців, які з початку повномасштабної війни виїхали за кордон, за можливості, не повертатись до України у зимовий період.

Такий заклик насамперед зумовлений важким енергетичним становищем, у якому Україна опинилася через російські обстріли. Тим часом чимало українців також почали замислюватися над тим, щоб на зимовий період, виїхати за кордон. Ми підібрали декілька країн, де можна бюджетно пережити зиму.

Питання, до наших читачів, чи плануєте Ви зимувати в Україні?

Рішення про виїзд

Насамперед наголосимо, що рішення про виїзд за кордон кожен приймає самостійно. Також, важливо зауважити, що далеко не кожен українець має бажання, чи можливість перезимувати зиму за межами країни. 

Можливість, зимувати за кордон, в основному, розглядають наступні категорії громадян:

  • — українці, які працюють у дистанційному форматі;
  • — українці, які мають рідних закордоном;
  • — українці, які мають ПМЖ чи дійсні візи в інших країнах.

Більшість громадян, які розглядають переїзд з України в іншу країну на зимовий період — мають надію зменшити навантаження на електроенергетичну сферу.

Нагадаємо, що через численні російські атаки в різних областях України були виведені з ладу енергетичні об’єкти. Мова йде електричні підстанції, ТЕЦ та тощо. Чимало киян, вже зіштовхнулися з проблеми пов’язаними з електропостачання. Так, щоб зменшити навантаження для киян, зокрема запровадили стабілізаційні відключення світла. Тривають, такі вимушені міри, в середньому по чотири години на день, однак, у міськраді анонсували відключення на шість годин. Водночас якщо Ви прийняли рішення про виїзд — слід детально вивчити країну, у яку планується тимчасовий переїзд.

На що слід звернути уваги при тимчасовому переїзді?

Перший і основний пункт — це правильно розпланований бюджет, слід проаналізувати вашу купівельну спроможність за кордоном. Мова,насамперед, йде про задоволення базових потреб. Зокрема, це їжа, проживання, тобто оренда квартири чи дому, комунальні платежі, тощо. Важливий аспект — ринкова зарплата, тобто, щоб комфортно відчувати себе три місяці, до прикладу в Італії, бажано заробляти в місцевій валюті — євро чи доларах.

Також, слід наперед подбати про свій дохід закордоном. Якщо Ваша компанія працює віддалено та виплачує конкурентну заробітну плату — це не складе для вас проблеми. Якщо ж робота малооплачувана, чи її немає — дізнайтеся у друзів, знайомих про пошук роботи в країну. У пригоді також стануть місцеві волонтерські чи гуманітарні центри, тут можуть підказати, де шукати роботу.

Зверніть увагу і онлайн-платформи пошуку житла, за допомогою яких, переглядати пропозиції та підбирати потрібні варіанти можна навіть з України. Мова йде про польський ОЛХ, Airbnb, Idealista, Booking, SHELTER4UA, до слова цей сайт пропонує дуже дешеву або навіть безоплатну оренду квартир для українців, UNTERKUNFT-UKRAINE — пошук житла в Німеччині.

5 бюджетних країн для тимчасового переїзду

Польща — від початку вторгнення Польща прийняла тисячі українських біженців. Великі міста, такі як Варшава, Гданськ чи Познань переповнені людьми, тож варто розглянути менші осередки громадського життя. Наприклад, зверніть увагу на Маркі, Пясечно, Юзефув чи Колобжег. Тут ціна на житло дещо менша, також вдасться економніше витрачати бюджет на харчування. Відтак, середня ціна в Польщі на оренду однокімнатної квартири стартує від 800 злотих у маленьких містах, у Варшаві за таку ж площу доведеться викласти орієнтовно від 2 до 4 тисяч злотих. Комунальні послуги

Ціни на їжу наразі не сильно відрізняються від українських, для двох осіб, місячний бюджет на домашню. їжу складе близько восьми тисяч гривень. Заощаджувати можна на акціях у супермаркетах, чи купуючи їжу на ринках. Інтернет коштує від 300 до 500 гривень за місяць, що трохи дорожче ніж в Україні. Комунальні послуги вартуватимуть близько 2-3 тисяч гривень на місяць, щось може бути дорожче, щось дешевше. Врахуйте також вартість медичного страхування, пакети є на різний гаманець

Іспанія — країна вважається відносно недорогою для життя в Європі. Попри те, щоб жити тут три місяці потрібно або мати непогані заощадження або шукати роботу в Іспанії. В середньому оренда житла у великих містах стартує – від 800 євро для особи, однак, якщо розглянути менші міста, за ці гроші вдасться знайти квартиру для двох людей. В середньому слід розраховувати на щомісячні витрати на суму близько 1200 євро з людини, втім як, ми вже писали у менших містах ця цифра може значно скоротитися.

Німеччина — перебувати в Німеччині без візи можна 3 місяці, тобто, це час, який покриває зимовий період в Україні. Однокімнатна квартира на околиці або в передмісті обійдеться у 500-600 євро на місяць, сюди додайте ще 200-300 євро на місяць за комунальні послуги. Їжа для одного обійдеться у 300 євро в середньому, мова не йде про їжу в закладах харчування, це окремі витрати.

Італія — українці, які вже тривалий час живуть в Італії повідомляють, що загальна вартість проживання в Італії для двох осіб із середнім рівнем потреб на один місяць становитиме приблизно 1348 доларів, це без оренди житла. Однокімнатну квартиру в Італії можна знайти і за 500-600 доларів, особливо, якщо шукати в середмісті.

Хорватія — від початку вторгнення Хорватія прийняла близько 11 тисяч українських біженців, тут ціни можна порівняти з українськими. Дещо знайдете навіть дешевше. Відтак, двокімнатну квартиру в малих містах можна зняти за 700, 800 євро. Комунальні послуги вартуватимуть 170 євро на місяць. Їжа, мобільний зв’язок та транспорт для двох, в середньому коштуватимуть 700, 800 євро.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: