Повернення Почайни: як виглядатиме втрачене русло та новостворений парк

09:00  |  29.01.2022
Почайна

Річка Почайна або, як ще її називають, Йорданська здобула славу історичного русла, в якому хрестили Русь. Втім, час йшов, а столиця швидко обростала новими житловими масивами, і Почайна зі своєю славетною історією стала частиною системи каналізації, у яку стікали води з доріг. Активісти довго били на сполох і вимагали відновити Почайну — в 2021 році річку почали діставати з бетонного колектора. Сьогодні ми покажемо, як відновлюватимуть Почайну та облаштовуватимуть територію біля неї.

Трохи історії

Київ. Краєвид на Поділ та Дніпро, початок ХХ століття

Київ. Краєвид на Поділ та Дніпро, початок ХХ століття

Почайна — це історична річка в Києві. За однією з версій, в минулому це була велика права притока Дніпра, за іншою Почайна — це рукав Дніпра, що відгалужувався від основного русла між Вишгородом та гирлом Десни. За свідченням істориків, саме Почайна стала місцем, де князь Володимир Святославович в 988 році охрестив Русь, а після хрещення наказав скинути у річку ідол слов’янського бога “Волоса” — покровителя худоби.

У часи Київської Русі по руслу плавали кораблі, а вперше про існування цієї протоки згадувалося ще у “Повісті временних літ”, яка була укладена в 12 столітті. Фактично Почайна збереглась до сьогоднішніх днів, але в дещо зміненому вигляді. В 1930 році історична річка зникла з карт — її заковали в колектор, і та благополучно стала частиною каналізації.

Наразі русло річки представлено системою озер Опечень (Йорданське, Кирилівське, Андріївське (Богатирське), Пташине, Лугове, Мінське), які утворилися через намив житлового масиву Оболонь. Ці озера з’єднані поміж собою системою колекторів. Невелику частину Почайни, яка знаходиться на поверхні землі, можно було побачити за адресою пр. С. Бандери, 12, неподалік від ТЦ “Плазма”. Потім річка протікає промисловим районом до початку вулиці Вербової та впадає в затоку Вовкувату.

Перші спроби зберегти Почайну

Археологічні розкопки на берегах Почайни. Сім'я археологів Шовкоплясів.

Археологічні розкопки на берегах Почайни. Сім’я археологів Шовкоплясів.

Перед проведенням гідронамивних робіт, повязаних зі зведенням нового житлового масиву Оболонь, на берегах річки Почайни провели археологічні розкопки під керівництвом Національного музею історії України. Археологи, подружжя Шовкопляс, залучили до роботи студентів і навіть школярів. За висновками експертів, Почайна час від часу ставала пристанню для древніх поселень, також раніше тут було знайдено 200 бронзових римських монет.

Київський історик Микола Закревський навіть припускав, що Почайна для стародавнього Києва була важливішою, ніж Дніпро, оскільки протікала поруч зі Старокиївською горою, омиваючи Поділ.

“…Ми представимо в сукупності все, що літописець розповідає щодо нашої давньої столиці: Тоді вода річки Почаіни — пише Св. Нестор. — Протікала поблизу самої гори Київської, тобто, у підошви стараго Києва, який в давнину називався просто Горою і був найбільш населений. Києво-Поділ в цьому сторіччі був ще ненаселен. Покритий топямі і лісом він представляв пустелю; в якій однакож, як би крадькома, між деревами знаходилася церква Св. Іллі (згадується ще в договорі князя Ігоря з греками), вибудувана на березі струмка Почаіни неподалік слободи Козарської; набагато далі на Оболоні стояло капище бога Волоса…”, — посилаючись на літописи, писав Закревський.

На розкопках Почайни

На розкопках Почайни

За збереження історичного русла у 1967 році взявся вчений-зоолог Микола Шарлемань разом з товаришем архітектором Доліщанським. Активісти дізналися про забудову Оболоні, яка мала нашкодити течії, і розмістили у газеті “Вечірній Київ” оголошення із закликом зберегти Почайну.

Тогочасна влада повідомила, що Почайна після будівництва гавані і залізничної дамби створила озеро Опечень. Щоб уникнути скандалу, керівництво пообіцяло розширити озеро і приплив в нього Почайни. Шарлемань і Доліщанський такий проект погодили, однак його ніхто не втілив в життя.

Нижню частину озера Опечень засипали, а верхню розділили гілкою метро на дві частини: озера Йорданське і Кирилівське. Поступово утворені озера отримали статус “технічних водойм” і їх стали засипати. Київські історики, вчені та активісти почали бити на сполох, звертаючи увагу на те, що Почайна зникає, як і пам’ять людей про неї.

Почайна — Повернення

Аннабелла Мо́ріна

Аннабелла Мо́ріна

В 2015 році для Почайни почався переломний момент, адже про її існування дізналася київська краєзнавиця та громадська діячка Аннабелла Моріна. Разом з однодумцями дівчина вирішила повернути Почайну на карти міста. Вона домоглася не тільки її повернення, але й облагородження території навколо русла. Крім того, краєзнавиця популяризувала розкопки Шовкоплясів.

В 2016 році Почайну вберегли від забудови магістральною дорогою, того ж року берег річки очистили від звалища сміття і облаштували негласний “народний парк”. Навесні 2017 року Департамент містобудування та архітектури КМДА разом із громадським рухом “Почайна” провів архітектурний конкурс на визначення найкращої концепції парку відпочинку. Однак раптово виявилося, що на березі затоки Вовкуватої під виглядом будівництва храму хочуть побудувати чергову багатоповерхівку.

Аннабелла Моріна не здається і проводить власне розслідування, згідно з яким стало відомо, що предстоятель УАПЦ митрополит Макарій у оприлюдненому листі до Вадима Столара, депутата Київради й директора з розвитку ТОВ “Київоблжитлобуд” зобов’язується передати — для будівництва ЖК в обмін на три квартири й “вбудовані приміщення для Церкви” в цьому будинку. Конфлікт набуває нечуваного розголосу, а від мрій про багатоповерхівку службовцям довелося відмовитися. Натомість в 2021 році почалися перші роботи з ревіталізації річки.

Проект ревіталізації

За результатами закритого конкурсу на створення проекту “Парк Почайна” переможцями була обрана команда архітекторів NEXT SPACE. За їхньою концепцією компанія “Вишукане садівництво” створила проєкт майбутнього парку, перший пусковий комплекс якого можна побачити на відео.

Наразі відомо, що парк будуть створювати та відкривати поетапно в три черги. За попередніми планами влітку 2022 року мають відкрити вже першу частину парку біля Почайни, на реалізацію наступних двох частин закладають два-три роки.

Загалом проект ревіталізації поділили на дві частини: перша — це власне будівництво самого парку, друга частина — це ревіталізація річки. Власне, значну частину річки, яка була захована у бетоні, планують звільнити та розширити її русло, підпірні стіни в межах парку планують прикрасити сучасними інсталяціями або ж переосмислити згідно заданої концепції.

Відновлена Почайна допоможе створити в столиці необхідне біорізноманіття, вона розвантажить громадські середовища та зменшить температуру нагрівання в житловому масиві Оболонь, жителі якого через щільну забудову більше страждають від спеки у літній період.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: