Помаранчева революція, отруєння Ющенка та вир подій: згадуємо, як це було

09:00  |  25.01.2022

З 22 листопада по 26 грудня в 2004 році Україна пережила одну з найбільших революцій в своїй історії. Сьогодні ми згадуємо хронологію подій всеукраїнських протестів. Що спричинило Помаранчеву революцію та які уроки для себе винесли українці — читайте в матеріалі.

Сфальсифіковані вибори та отруєння Ющенка

Кандидати на пост президента у 2004 році: зліва Віктор Ющенко, справа Віктор Янукович

Кандидати на пост президента у 2004 році: зліва Віктор Ющенко, справа Віктор Янукович

Коріння Помаранчевої революції почалося з фальсифікованих результатів президентських виборів. Тоді четверті вибори ознаменувалися справжнім скандалом, під час них був здійснений і замах на життя Віктора Ющенка. Політика отруїли діоксинами, втім хто вчинив злочин — достеменно не відомо і досі. Вже на останніх етапах були оскаржені результати виборів між лідером опозиції Віктором Ющенком і тодішнім прем’єр-міністром Віктором Януковичем з Партії регіонів, який і був негласним “переможцем”. Несправедливість, яка сталася у колі політичної верхівки, обурила соціум.

Агресивний настрій серед електорату спалахнув і через отруєння Ющенка, яке відбулося напередодні. Уночі 5 вересня 2004 року політика запросили на спеціальну нараду на дачу тодішнього заступника голови СБУ. Вважається, що на цій вечері і відбулося отруєння — наступного дня через біль службовець не зміг піднятися з ліжка. Вже 10 вересня кандидата у президенти доставили в австрійську клініку.

11 вересня керівник лікарні заявив про те, що пацієнт був отруєний діоксинами. Вміст діоксинів у його крові перевищував допустиму концентрацію у тисячі разів. З одного боку, цей факт мало не привів до летального випадку, а з іншого — майбутній очільник країни отримав шалену підтримку народу.

22 листопада ЦВК повідомляє про результати голосування — 50% голосів отримує Янукович, якого з перемогою поквапливо вітає Володимир Путін, а Ющенко — 46%. Отримані дані відрізняються від екзит полів. Незабаром Ющенко робить наступну заяву:

“Ми не довіряємо підрахункам Центральної виборчої комісії. Ми закликаємо наших прихильників прийти на Майдан Незалежності і захистити свою перемогу”.

Перші протести

Мітинг у Києві проти фальсифікації результатів голосування. 2004 рік.

Мітинг у Києві проти фальсифікації результатів голосування. 2004 рік.

Понеділок, листопад 2004 рік — в Київ вводиться бронетехніка, зокрема її фіксують біля ЦВК. В столицю прибувають спецпризначенці та сотні військовослужбовців, посилено охороняється адміністрація президента.

В цей час прихильники Віктора Ющенка, здогадуючись про несправедливі результати, прибувають напередодні оголошення ЦВК про переможця у виборах та встановлюють намети в центрі Києва. Потрібно зауважити, що люди були готові відстоювати свої права на незаконне голосування. Була хороша організація — намети, їжа, символіка. За все відповідали люди, які самоорганізувалися.

Перший день революції, 2004 рік

Перший день революції, 2004 рік

За кілька годин до офіційних результатів починають ширитися чутки про фальсифікацію голосування. Наступного дня, 23 листопада, в Західній Україні люди починають самостійно організовуватися в масові пікети, звідусіль лунають гучні заклики про повторні вибори. В Києві на Майдані Незалежності зібралося майже півмільйона небайдужих.

Акція непокори проти фальсифікації виборів Президента України, 22 листопада 2004 року

Акція непокори проти фальсифікації виборів Президента України, 22 листопада 2004 року

Мітинги й пікети проходили перед будинками Адміністрації Президента та Верховної Ради. Влада Києва, Львова та декількох міст відмовилася визнавати перемогу Віктора Януковича, в цей час Віктор Ющенко складає присягу очільника країни, спростовуючи офіційні результати четвертих виборів.

Західна та Центральна Україна — а саме тут знаходилася переважна більшість виборців Ющенка — спалахує протестами. За перемогу політика відбуваються богослужіння в церквах, а в деяких школах учні моляться за його здоров’я. Обурені люди самоорганізовуються та їдуть до Києва, щоб підтримати свого кандидата. У справу втручається Верховний Суд України, який забороняє друкувати офіційні результати виборів.

Розпал політичних дебатів та автономія Харкова і Луганська

Помаранчева революція в Києві

Помаранчева революція в Києві

24 листопада опозиція Ющенка зайшла в глухий кут у переговорах з владою. Незабаром у відповідь на багатотисячні протести в підтримку Ющенка прихильники Януковича також влаштовують мітинг на Привокзальній площі у Києві. Користуючись розколом поглядів в країні, Харківська та Луганська обласні ради оголошують про свої наміри щодо створення автономії.

Стурбована всеукраїнськими протестами, влада проводить перші переговори разом з опозицією за участю міжнародних посередників. Втім, вони закінчуються провально — Віктор Ющенко закликає свої прихильників не переходити в наступ та дотримуватися мирної стратегії, допоки він не отримає законну перемогу. В цей час Верховна Рада проводить екстрене засідання, на якому результати другого туру голосування визнали недійсними, а ЦВК звинувачують у неналежному виконанні обов’язків.

Період конфліктів та протестів змушує реагувати на події в Україні і Захід — там висловлюють побоювання про так званий “розкол” країни. 3 грудня Верховний Суд призначає повторне голосування, напруга в суспільстві спадає. 26 грудня 2004 року Віктор Ющенко став офіційно обраним Президентом України. 

Уроки

Віктор Ющенко складає присягу

Віктор Ющенко складає присягу

На жаль, Помаранчева революція не остання, яку довелося пережити українцям — вже в 2014 світ сколихнула новина про Революцію Гідності, на якій вбивали мирних жителів. Що дала Помаранчева революція для України? Перш за все, розуміння єдності та спільної сили. Як не дивно, самі ці події змусили тогочасну владу почати діяти, адже розбурханий народ мав надто велику силу впливу на тогочасні події.

Змінилося ставлення до України і в європейських країнах, які на власні очі спостерігали за встановленням справедливих результатів виборів. Ці події відкрили і можливість отримати членство в НАТО. Про Помаранчеву Революції писали закордонні ЗМІ та друкована преса. Ця подія назавжди увійшла в історію з гучними скандуваннями та борцями за справедливі вибори в незалежній Україні.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: