Польща, Литва та США: які країни допомагають Україні не лише на словах

10:16  |  22.03.2022
мир Україна

У темні часи для України чимало країн стали її на захист, не лише висловлюючи “велику стурбованість”, але й допомагаючи матеріально, приймаючи біженців та запроваджуючи проти росії нищівні санкції. Сьогодні розповідаємо, які країни стали для України добрими друзями у війні з росією.

Польща

Польща — одна з перших країн, яка прийняла тисячі українських біженців. З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну сотні жінок з дітьми стали тимчасовими мешканцями Варшави, Кракова та інших міст. Нещодавно президент Польщі Анджей Дуда підписав закон щодо перебування українських біженців.

Цей документ передбачає дозвіл на роботу, медичні послуги, освіту для дітей, а також одноразову фінансову допомогу в 300 злотих на людину. На додаток, для українців в сусідній країні виділили безкоштовний проїзд громадським транспортом.

Крім того, країна компенсуватиме полякам, які безкоштовно прийняли вимушених переселенців, частину комунальних послуг. Польща активно підтримує Україну і на міжнародній арені, зокрема Сенат ухвалив резолюцію, в якій закликає країни Європейського Союзу підтримати прискорений процес вступу України до ЄС.

В перший день війни Національний банк Польщі надав Нацбанку України 950 мільйонів доларів на умовах валютного свопу, а за більше, ніж 20 днів війни Польща надала Україні і певне озброєння та амуніцію для ЗСУ.

Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни

Туреччина

Туреччина надала Україні велику гуманітарну допомогу та підтримує нашу країну на шляху до європейського майбутнього. Туреччина одразу відгукнулася на заклик Зеленського та заборонила прохід російських військових кораблів у Чорне море. Крім того, саме на цю країну президент поклав сподівання, згідно з якими вона стане одним із гарантів безпеки України і вплине на процес переговорів з рф.

Велика Британія

Велика Британія ще до початку повномасштабного вторгнення росії, а саме 17 лютого, утворила разом з Україною і Польщею Альянс для протидії російській загрозі та спільної роботи заради європейської безпеки. З початком війни Британія виділила близько 300 млн доларів на гуманітарну допомогу, а потім додала ще 40 млн фунтів стерлінгів. На днях країна заморозила податкову співпрацю з рф та Білоруссю і приєдналася до санкцій проти російської економіки. Крім того, країна надала зброю для боротьби з російськими окупантами.

США

США — країна, яка крок за кроком накладає на політичну верхівку росії нищівні санкції, руйнуючи і без того слабку економіку рф. Спершу удар був завданий близькому оточенню путіна, слідом за ним постраждали і імпортна та експортна сфера росії.

Слід нагадати, що під тиском США та Європи в країні агресора зачинилися сотні світових компаній, зокрема Coca-Cola та Mcdonalds. 16 березня президент США Джо Байден підписав указ про надання Україні додаткової військової допомоги на суму в 800 мільйонів доларів. Це на додаток до допомоги на суму в 200 мільйонів, виділених раніше цього тижня.

Литва

Литва — країна, яка чудово розуміє всю небезпеку та тиранію, яку несе росія. Від початку повномасштабного вторгнення Литва відправила Україні військову та гуманітарну допомогу, виступала на підтримку України на політичній арені, зокрема щодо прискореного членства в ЄС. Крім того, країна виділила кошти на потреби для армії та біженців.

Австралія

Країна надала Україні пакет оборонної військової допомоги на 21 млн доларів, та ще 30 млн доларів на екстрену гуманітарну допомогу. Також Австралія вводить заборону на експорт глинозему та алюмінієвих руд (зокрема і бокситів) до росії.

Крім того, Австралія надасть щонайменше 70 тис. тон енергетичного вугілля для посилення енергетичної безпеки нашої держави. Також країна видаватиме гуманітарні візи для українців терміном до 3 років. Зауважимо, що цей крок дозволить нашим громадянам працювати, навчатися, отримувати державну підтримку та доступ до медичного страхування.

Читайте також: Весь світ з Україною: як українці допомагають за кордоном

Швейцарія

Напевно, всі пам’ятають, що навіть в часи Другої світової війни Швейцарія зберігала нейтралітет, однак війна в Україні змусила навіть нашого далекого сусіда переглянути пріоритети. Так, 28 лютого Федеральна рада Швейцарії прийняла рішення ухвалити пакети з замороження активів верхівки політичної еліти, зокрема президента росії володимира путіна, прем’єр-міністра рф Михайла Мішустіна, міністра закордонних справ росії Сергія Лаврова.

Канада

Канада ще до початку війни в Україні доставляла зброю, щоб запобігти російській агресії. Країна виділила 82 млн дол. США на гуманітарну допомогу жителям України та українським біженцям. Крім того, з 17 березня у Канаді почала діяти спрощена програма тимчасового перебування в країні для громадян України, які змушені були тікати від війни.

Читайте також: Україна, яку потрібно дізнаватися: що читати, щоб знати свою історію

Японія

Японія передала ЗСУ бронежилети, шоломи, намети, зимовий одяг, медикаменти, генератори, камери та різноманітні знаряддя для використання у надзвичайних ситуаціях. Крім того, уряд Японії виділить 75,3 млн доларів з резервних фондів для надання гуманітарної допомоги Україні.

Італія

Італія не тільки надала гуманітарну допомогу та амуніцію, але й заявила про готовність відбудувати Драматичний театр у Маріуполі, знищений російськими загарбниками. Крім того, країна приймає українських біженців та надає фінансову підтримку. Також Італія сумлінно виконує санкції ЄС та арештовує майно російських олігархів.

Так, нещодавно італійська поліція арештувала віллу російського олігарха і власника «Сєвєрсталі» Олексія Мордашова. Її вартість оцінюють у 105 мільйонів євро. Раніше в країні заарештували вілли російських олігархів Усманова та пропагандиста Соловйова.

Як бачимо, цивілізований світ не залишився осторонь війни в Україні — світові лідери намагаються за допомогою санкцій знищити економіку росії, щоб бодай так до країни-терориста дійшли наслідки розв’язаної нею війни. Щодня Україна отримує все більше допомоги завдяки праці наших дипломатів, президента та кожного українця, який воює за Україну на своєму фронті.

Залишаються питання до Німеччини, Китаю, Угорщини та Франції, які досить неоднозначно показують свої позиції та насамперед дбають за свої інтереси, не розуміючи очевидних речей. Зараз Україна бореться за Європу та мир у світі, а наші воїни, жінки, діти віддають життя за спокійні ночі західних країн. Ми дякуємо народу Грузії, народу Німеччини та багатьом іншим, які всупереч своїй владі виходять на мітинги за Україну.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: