Музей просто неба в Пирогові — історія українського життя

13:21  |  08.12.2021
Музей просто неба в Пирогові

Музей просто неба в Пирогові

Музей просто неба, або, як ще його називають, скансен в Пирогові, що неподалік від центру Києва — це унікальна пам’ятка культури, яка має звання найбільшого в Європі скансену. Заснований ще в 1969 році, музей став меккою для мандрівників, які хочуть відпочити від міської метушні та поринути у колоритний український світ. Що цікавого можна побачити в Пирогові та чому музей варто відвідати саме напередодні новорічних свят — дізнаємося у матеріалі.

Як створювали музей

Пирогово. Музей під відкритим небом

Фундатор музею під відкритим небом в Пирогові Петро Тимофійович Тронько. Фото: НБУВ.

Національний музей народної архітектури та побуту України був створений за ініціювання архітектора С. Верговського, втім душею та засновником цього проєкту називають голову Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Петра Тимофійовича Тронька. Саме Тронько вибрав розташування майбутнього музею та займався фінансуванням цього проєкту.

Музей просто неба у Пирогові мав стати унікальним в своєму роді, адже тут мали розмістити оселі з усіх етнографічних регіонів України, зокрема з Середньої Наддніпрянщини, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Карпат та Півдня України. Згідно задуму архітектора, музей мав бути поділений на декілька функціональних зон: експозиційна — де мали розміщуватися етнографічні пам’ятки й пам’ятки традиційної народної архітектури; адміністративно-наукова — тут розташований адміністративний і науковий корпус.

Крім того, в цій зоні музею були заплановані виставкові павільйони, ресторан, співоче поле та науково-дослідний інститут етнографічного музеєзнавства АН України. Остання зона — виробничо-господарська, у якій мали б розміщуватися майстерні для реставраційних робіт та господарські будівлі. Втім від підписання програми в 1969 році до створення та наповнення музею експонатами пройшло примірно 7 років. Петро Тронько згадував, що процес наповнення музею експонатами супроводжувався і партійними скандалами.

«Сталося так, що для створення експозиції повз будівлю ЦК КПУ по вулиці Орджонікідзе везли в вантажівці розібраний вітряк. Може бути, Володимир Васильович Щербицький побачив це з вікна, але, швидше за все, “доброзичливці” доповіли про збір патріархальщини. Загалом, перший секретар ЦК мені подзвонив і сказав: “Петро Тимофійович, ти що там мотлох возиш? Тобі що, робити нічого?” Я йому спокійно у відповідь: “Ви колись мені за цей мотлох спасибі скажете”, — говорив Тронько.

Життя музею

Пирогово. Музей під відкритим небом

Святкування Івана Купала. Фото з відкритих джерел.

Свої двері для відвідувачів музей офіційно відчинив в 1976 році і одразу популярність він не здобув. Однак поступово кияни та гості з сусідніх околиць все-ж таки почали цікавитися музеєм. Саме тут мандрівники можуть побачити українську хату 1587 року із с. Самари Волинської області. Більшість експонатів сюди були привезені з усіх куточків України у розібраному вигляді. Вже на місці їх збирали немов конструктор, втім деякі пам’ятки історії були створені спеціально для музею.

У 1983 році з ініціативи етнографів в Пирогові було засновано проведення етнографічних ярмарків, незабаром у цьому місці взялися влаштовувати свята народного мистецтва. Найбільш масовим святкуванням вважається вшанування дійства Івана Купала. На цьому фестивалі варто побувати всім, адже такі враження неможливо забути.

Відбувається це дійство 6-7 липня: дівчата і жінки плетуть вінки та співають українські народні пісні, парубки танцюють гопака, а ввечері усі разом влаштовують справжню феєрію свята — стрибки через полум’я, пісні, танці, їжа і, звісно ж, дівчата пускають вінки у воду та гадають на свою долю. Славиться Пирогово і своїми рекордами — наприклад, в 2016 році до Дня Державного Прапора на території музею був висаджений гігантський прапор України з квітів, який внесли в Книгу рекордів Гіннеса як найбільший квітковий прапор у світі.

Концепція музею

Пирогово. Музей під відкритим небом

Експозиція в музеї просто неба в Пирогові. Фото з відкритих джерел.

Наразі на території музею, яка займає 135 гектарів, зібрано 275 архітектурних експонатів народного будівництва XVI-XX століть і побачити їх може кожен охочий. Однак, коли тільки зароджувалася ця, ідея було складно уявити такий масштаб музею, що розташований просто неба. Багато архітектурних пам’яток та давніх предметів побуту українців шукали разом з ентузіастами та доставляли на місце призначення спільними зусиллями.

Зараз на сучасній площі музею можна влаштувати собі культурний вікенд і всього за один дізнатися, як жили українці в селах. Тут можна побачити вітряні млини, дерев’яні церкви, маленькі солом’яні хатинки, які немов вистрибнули зі старих казок, пасіки та навіть цілі облаштовані господарські угіддя

Окремо слід відзначити сучасний культурний посил музею. Тут влаштовують тематичні гуляння на українські народні свята. До прикладу, на свято Івана Купала в Пирогові відбувається справжня магія, на площі музею збираються сотні гостей, які із захопленістю спостерігають за відтворення народних автентичних традицій, таких як пускання вінків чи перестрибування через полум’я. Крім того, у Пирогові можна побачити хату родичів Тараса Шевченка

Напередодні новорічних свят у Пирогові також відбуваються святкові дійства. Малеча може поспілкуватися зі Святим Миколаєм, а дорослі мають змогу спостерігати за справжнім українським вертепом та дізнатися на майстер-класі, як господині готували найсмачнішу кутю та узвар.

Сучасний Пирогів

Пирогово

Музей просто неба. Фото з відкритих джерел.

У сучасному світі для того, щоб дізнатися, яким було українське село років 100 або й 200 тому, не потрібно відкривати підручники історії. Натомість можна власними очима побачити все це неподалік від центру Києва. Музей просто неба у Пирогові став осередком відтворення культурного та побутового життя селян, а щоб побачити все це — достатньо просто трішки від’їхати від столиці. Це місце стане ідеальною локацією для сімейного відпочинку, тут можна посмакувати українські народні страви, такі як борщ та вареники.

Крім того, у Пирогові повноцінно функціонують храми, тож сюди на великі релігійні свята люблять приїжджати гості, щоб посвятити Паску чи відсвяткувати Різдво. Втім, люблять музей просто неба і молодята, які радо організовують тут своє вінчання. Українські зірки також вподабали музей просто неба — тут виступав гурт “ТіК”, відвідували скансен і співачки Христина Соловій та Ніна Матвієнко. Крім того, у музеї навіть знімали епізоди фільмів.

Популярність Пирогово наштовхнула Міністерство культури та інформаційної політики підписати меморандум, згідно з яким музей почнуть оновлювати та покращувати, щоб привернути до нього увагу суспільства. Зокрема планують поліпшити транспортне сполучення з музеєм, покращити розповсюдження інформації про унікальний скансен та активізувати розбудову об’єктів на території.

Музей просто неба — це унікальне місце. Створений ще в радянські часи, він і досі тішить своїх гостей різними фестивалями і ярмарками. Пирогово несе важливу місію для українців — пізнання свого коріння та своєї історії, адже українське село, його звичаї та традиції внесли в наш сучасний побут лепту колориту, трішки магії та автентичності.

Автор: Семаковська Тетяна

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: