Міст-хвиля на Оболоні — як виглядатиме новий столичний об’єкт

10:00  |  22.12.2021
Міст-хвиля на Оболоні

Міст-хвиля на Оболоні

Час від часу культурна столиця України поповнюється новими цікавими архітектурними об’єктами. Інколи вони викликають обурення у суспільства, інколи роздратування, але є й такі, які захоплюють киян своєю неординарністю. Взірцем цього має стати довгоочікуваний міст-хвиля на Оболоні. Процес будівництва цього об’єкта час від часу з’являється у новинах, однак не завжди у найкращому світлі. Чому так відбувається, і як виглядатиме міст-хвиля на Оболоні — дізнаємося в матеріалі.

Передісторія

Оболонська набережна і острів “Оболонський”.

Оболонська набережна і візуалізація благоустрою острова “Оболонський”

Острів “Оболонський” завжди був цікавим об’єктом для відпочинку киян та гостей міста, однак серйозною перешкодою стало те, що дістатися до цього оазису було важко — зокрема тільки водним шляхом. Ще в далекому 2013 році столична влада заговорила про створення мосту, який буде сполучною ланкою з островом. Однак події Майдану та політична криза далеко відкинули ці бажання. Наразі, острів Оболонський залишається привабливим для туристів, адже просто посеред Києва існує справжній незаселений клаптик землі.

В 2020 році діючий мер столиці Віталій Кличко знову підняв питання створення інфраструктури, яка з’єднувала б Оболонську набережну з островом. Громадськість цю ідею сприяла неоднозначно. Цьому факту можна знайти дві причини. Перша — це те, що в столиці було багато амбітних архітектурних об’єктів, які наразі так і залишилися на папері або що гірше в напіврозваленому вигляді. Другою причиною можна назвати пріоритетність такої споруди для киян, багато місцевих жителів обурилися марним, на їхню думку, витрачанням коштів з державного бюджету.

Однак голова столиці запевнив, що будівництво відбуватиметься за фінансуванням меценатів. Попередня вартість хвилі склала понад 150 мільйонів гривень. Варто згадати і про парк “Наталка”, який знаходиться на Оболонській набережній. Мер Києва неодноразово клав його за взірець столичним паркам, орієнтуючись на його добре оснащену рекреаційну зону. “Наталка” за проектом також має бути з’єднана з островом, тож місто отримає збільшення площі для відпочинку.

Міст-хвиля на Оболоні

Міст-хвиля

Візуалізація мосту-хвилі на Оболоні. Фото: КМДА

Пішохідний залізний міст-хвиля у Києві простягуватиметься аж на 164 метри, а його загальна ширина складе 4 метри. Автор проекту — киянин Андрій Миргородський, заслужений архітектор України. Металева конструкція споруди спиратиметься на 4 опори, дві з яких будуть розташовані в протоці. Для безпечності жителів на об’єкті планують встановити систему відеоспостереження.

Крім того, міст матиме унікальну родзинку — коли на ньому буде певна кількість людей, почне лунати музика. Завдяки будівництву моста, острів Оболонський стане частиною рекраційної зони Києва, тут планують зробити благоустрій — розташувати альтанки для відпочинку, сучасні туалети та облаштувати громадський пляж. Водночас Кличко пообіцяв, що природний ландшафт острова старатимуться максимально зберегти.

Міст-хвилю планували здати в експлуатацію в середині 2021 року, однак цього не сталося — тільки в кінці 2020 року на будівельному майданчику почалися перші роботи. Раніше будівництво моста планували завершити у 2020 році, потім дату перенесли на 2021 рік. 15 квітня поточного року мер Києва повідомив про продовження будівництва моста, зокрема вже спорудили фундамент опори на набережній. Саму опору підготували до монтажу. Тривають роботи і зі спорудження однієї з опор в протоці.

Скляний міст та “топ-100 міст світу”

Відкриття "скляного мосту"

Відкриття «скляного мосту». Фото з відкритих джерел

Міст-хвиля — це не перший амбітний проект мера столиці. Віталій Кличко з початку своєї державної служби намагався покращити благоустрій Києва. І хоча за цей час були й провали, не обійшлося і без хороших проектів. Таким можна вважати “скляний міст”. До речі, автором цього проекту також є Андрій Миргородський. Цей проект викликав чимало осуду у суспільства, але водночас він став одним з найпопулярніших місць для прогулянок у столиці.

“Скляний міст” — це пішохідно-велосипедний міст зі скляними елементами, який сполучає Володимирську гірку та Арку дружби народів. Під час його відкриття Віталій Кличко, щоб продемонструвати надійність споруди, пострибав на скляних плитах — на наступний день на цих елементах помітили тріщини. Тоді були здогадки, що це наслідки зусиль вандалів. Об’єкт закрили та замінили необхідні конструкції. Зараз “скляний міст” отримав свою славу серед киян, тут люблять гуляти сім’ї та закохані пари.

У 2020 році Кличко озвучив нову амбітну ціль, згідно з якою Київ за найближчі 5 років має увійти в перелік “Топ-100 міст світу”. Загалом мер назвав декілька пунктів, які мають допомогти столиці зайняти почесне місце у світовому рейтингу міст. До цього переліку увійшло озеленення Києва, покращення наявної інфраструктури, зручне ведення бізнесу, розвиток культурно-історичної спадщини та реконструкція водопровідних станцій.

Благоустрій столиці

Київ

Київ. Фото з відкритих джерел

За останні роки столиця обзавелася чималим переліком нових об’єктів, які полегшили життя киян, зокрема це велосипедні доріжки, рекреаційні зони та острівці безпеки. Якщо поглянути на передвиборчу програму мера, то можна знайти чимало неточностей, а багато з обіцяного так і залишилося на папері.

Однак Київ все ж змінився та отримав визнання серед іноземних мандрівників. Є зрушення і в транспортній системі, зокрема нарешті з’явився план будівництва метро на Троєщину, тож не можна сказати, що столиця стоїть на місці. Міст-хвиля має стати унікальним в Україні архітектурним об’єктом, який точно приверну увагу туристів та зробить вклад в економіку міста.

Наразі будівництво об’єкту триває у повільному темпі, час від часу воно припиняється через певні труднощі, втім уже зведено основні сталеві опори, а на острові «Оболонському» активно ведуться роботи. Наразі, термін здачі залізної хвилі датується 2022 роком. Тож, залишається сподіватися, що цей об’єкт все-таки буде побудованим і зробить Київ ще більш привабливим та надасть нових форм місту. Хвилеподібний міст стане не тільки красивим об’єктом інфраструктури, але й новим місцем для занять спортом та піших прогулянок. Уночі об’єкт буде підсвічуватись різноманітними кольорами.

Автор: Семаковська Тетяна

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: