Мацуда Джюко і його «Привид Києва»: японське бачення столичної легенди

17:00  |  03.10.2022
Привид Києва

“Привид Києва” за короткий час став легендою та оберегом столиці. Тривалий період українці були впевнені, що “Привид Києва” — це одна людина, але насправді цей образ уособлює усіх пілотів  40-ї бригади тактичної авіації, які ціною свого життя вберігали Київ від російських бомбардувань. Сьогодні у столиці можна знайти стінопис на честь привида, але не тільки в українському просторі він став популярним. Японський творець коміксів Мацуда Джюко створив книгу присвячену герою українського неба.

Звідки взявся “Привид”?

У перші дні російського повномасштабного вторгнення, коли Київ та інші міста, почали піддаватися авіаударам, з’явився символ таємничого “Привида”, який блискавично відбивав ворожі удари. 

Цей образ уособлював пілотів 40-ї бригади тактичної авіації, але насамперед кияни під “Привидом Києва” описують пілота МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом: збив 2 літаки Су-35, 2 літаки Су-25, по 1 літаку Су-27 і МіГ-29. Доцільно буде сказати, що не тільки столиця має свого небесного охоронця. Так в Ізюмі, що на Харківщині, пілоти збили понад 10 російських літальних апаратів. 

“Привид Києва” настільки зацікавив громадськість, що чутки про нього пішли далеко за межі України, а авторитетні британські видання на кшталт «The Times» навіть опублікували матеріал, у якому начебто розсекретили образ героя, однак інформацію згодом спростували.

Читайте також: Вініл, книги та музика: де провести вихідні у столиці

“Привид” — теорії та припущення

Кажуть, що будь-яка таємниця рано чи пізно стає розкрито, однак наразі це не стосується нашого героя. З міркувань безпеки особистість “Привида Києва” залишається засекреченою, хоча навіть українські політики намагалися розгадати цю загадку. Так, колишній президент України Петро Порошенко на початку повномасштабного вторгнення 26 лютого оприлюднив твіт із фотографією пілота винищувача, стверджуючи, що це «Привид Києва».

Однак, пізніше з’ясувалося, що фотографію було повторно використано з повідомлення Міністерства оборони від 2019 року, на якому було зображено пілота, що випробовує новий шолом. Було ще декілька невдалих спроб ідентифікувати київського аса, однак всі вони зазнали невдачі. 

Читайте також: Обереги та зґарди — як кияни оберігали душевний спокій

Тим часом представники ЗСУ та Генштабу наголошують,  — “Привид Києва” — це збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил, які захищають небо столиці. Втім, це не завадило митцям зобразити героя у своїх творах та сюжетах.

У столиці за адресою Межигірська вулиця, 3/7 можна знайти стінопис присвячений пілоту, це робота мураліста Андрія Ковтуна. Також був створений шеврон на честь “привида”. Крім того, скульптурою пілота поповнився столичний проєкт “Шукай”, фігурка з’явилася за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 56А. Не згаяли часу і закордонні митці, зокрема створив тематичну мангу японець Мацуда Джюко.

Довідка: Проєкт «Шукай!» – це історія Києва у бронзових мініскульптурках.Автор проєкту — гід та «менеджер Києва» Юлія Бевзенко, засновниця екскурсійного бюро «Секретний дворик», амбасадор Києва за версією премії Kyiv Tourism Awards.

Проєкт створено для того, щоб мешканці та гості міста мали можливість пізнавати історію Києва без гіда, досліджуючи столицю України самостійно. Кожна скульптура містить QR-код, який після сканування відкриває сторінку з детальною інформацією. Загалом вже є понад 20 міні-скульптур.

Читайте також: Втрачений Київ: якою була садиба Барбана

Японська манга від Мацуда Джюко

Мацуда Джюко створив цілу історію присвячену герою міста Києва. Комікс одразу викликав фурор в Україні та вийшов тисячним тиражем, придбати книгу можна в офлайн магазинах чи онлайн-книгарнях. Вартує примірник від 150 до 200 гривень.

Комікс Джюко складається з 16 сторінок, всередині книги на читача чекає настінний плакат. Історія Мацуда розповідає про крах російських планів захопити столицю, і звісно, що не останню роль у цьому зіграє легендарний “Привид Києва”, який звів плани загарбників нанівець. У коміксі росіяни усвідомлюють, що не розуміють за, що вони воюють та кого захищають. Натомість український герой наче блискавка мчить о своє мети, щоб знищити ворога. 

Автор майстерно висміює російських солдатів, які раз у раз зазнають поразки від українських пілотів. Згадують у коміксі і про вищі кола російської еліти, які розраховували на слабку відсіч, але натомість отримали сильний удар.

Мацуда створив класичну історію про добро та зло, де всі знають, яким буде фінал, але попри це манга не перестає бути цікавою. “Привид Києва” став символом незламності столиці, пілота, якого ніхто не бачив сміливо можна назвати українським супергероєм.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: