“Київський Саміт Перших Леді та Джентльменів”: Covid-19, військова підтримка України та її післявоєнна відбудова

10:57  |  28.08.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/20220828_100744.jpg

В 2021 році на першому саміті обговорювали питання пандемії Covid-19, те як сильно вона змінила світ, а через рік світ змінився ще раз — через війну в Україні.

Перший саміт 23 серпня 2021 року

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/20220828_100744.jpg

Мета: об’єднати зусилля перших леді та джентльменів, створити міжнародну платформу для реалізації спільних проектів задля добробуту людей.

Гасло: “М’яка сила в новій реальності”.

Гасло саміту можна сказати відображає місце жінки, а саме Першої Леді кожної демократичної країни світу, не як регламентованого придатку до Президента, а як людини, яка має можливість опікуватися тими першочерговими задачами, на які в глави держави не завжди є час.

Світом прокотилась хвиля Covid-19. Кожна країна стикнулась з новими викликами у вигляді дистанційного формату роботи та навчання, тотального усамітнення через карантинні обмеження, збільшення кількості випадків домашнього насильства, розлучень і так далі.

Кожна Перша Леді з приходом до влади її чоловіка розставляє власні пріоритети діяльності, в які вносить свій посильний вклад, щоб змінити свою країну на краще. Це може бути медична сфера (охорона здоров’я); безбар’єрність в отриманні можливості навчатись, працювати і т.д.; гендерна рівність; першість у питаннях розвитку молоді та спорту; просування культури та туризму на міжнародному рівні; тощо.

Що з таке нова реальність для Першої Леді України Олени Зеленської?

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/20220828_100744.jpg

Україна зараз активно проводить політику тотальної діджиталізації всіх державних послуг. Активно просувається і розвивається портал Дія. Тому одною із важливих тем, яку підняла Олена Зеленська стала інформаційна гігієна.

Оскільки діти проводять більшість свого часу в інтернеті, потрібно краще та більше їм пояснювати, як правильно користуватись інформацією, яку вони звідти отримують, а також ту інформацію, яку вони можуть про себе повідомляти. Вона запропонувала навіть впровадити це як один із шкільних предметів, наряду з охороною здоров’я.

Те ж саме стосується ще одної вразливої верстви населення — людей похилого віку. Вони, зазвичай, не можуть відрізнити фейки та пропаганду від фактів, ними просто маніпулювати, включаючи виманювання грошей і т.д.

Питання, які обговорювались

Охорона здоров’я

Реформи

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/98ba69a721a95d27dd9aa8634629a905.jpeg

В Україні в питанні охорони здоров’я з ініціативи Олени Зеленської було впроваджено 2 реформи: 1 — реформа шкільного харчування (довгострокова); 2 — безбар’єрність.

Перша реформа спрямована на зростання покоління здорових, фізично активних дітей, які стануть майбутнім країни. Друга — спрямована на отримання рівних можливостей доступу до:

§  інформації

Аудіодискрипція, субтитри, переклад жестовою мовою, шрифт Брайля і т.д.

§  цифровізація

Вільний доступ до інтернету для отримання послуг, товарів, можливості творчої, соціальної реалізації і т.д.

§  суспільні та громадські можливості

Рівний доступ до культурного та суспільно-політичного життя.

§  можливість отримати освіту у будь-якому віці

Університети третього віку, оскільки середній вік людей стає більшим.

§  економічні можливості

Можливість працювати незважаючи на вік стать та соціальне положення.

§  безбар’єрне середовище

Відсутність дискримінації у будь-якому питанні.

Організація Teenergizer

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/2020-05-28-19.22.04.jpg

Завдяки Яні Панфіловій в Україні була створена перша організація для підтримки ментального здоров’я підлітків. Це дівчина, яка з народження живе з ВІЛ-позитивним статусом. Лише в 13 років вона про нього дізналась. В 23 роки вона створила організацію Teenergizer, щоб підлітки з таким захворюванням не залишались з ним один на один та могли жити повним життям — спілкуватись з однолітками, обговорювати болючі питання і знаходити на них відповіді. Вона на своєму прикладі дала розуміння цим дітям, що такий статус — не вирок.

Організація має онлайн підтримку, до якої може звернутись будь-який підліток.

Освіта

Всеукраїнська школа онлайн

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/V-Ukrayini-zapustyly-elektronnu-osvitnyu-platformu.jpg

Під час всесвітньої пандемії Covid-19 постало питання на державному рівні — “Як організувати навчання в умовах тотальної ізоляції?”. Завдяки ініціативі Офісу Президента України та за сприянням Міністерства освіти та науки України, Комітету Верховної Ради України з освіти, науки та іновацій, громадської спілка “Освіторія”, всіх медіа груп України, а також 60-ти небайдужих вчителів був створений успішний кейс, завдяки якому 4 млн українських школярів змогли продовжити навчання в дистанційному форматі — “Всеукраїнська школа онлайн”.

Українське телебачення транслювало відеоуроки з 11 предметів. Було проведено 1500 уроків. Окрім вчителів у проекті взяли участь також українські знаменитості.

Рівні можливості

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/8c96a29e-5353-4cae-af8a-8bfd96622712.jpg

Статистичні дані ринку праці України за 2020 рік показують, що кількість жінок, які втратили роботу у сфері обслуговування в 1,5 рази більше, ніж чоловіків. У той же час, кількість зафіксованих випадків домашнього насильства в Україні в 2020 році було у 1,5 рази більше, ніж у 2019, більшість із постраждалих — жінки. Це говорить про те, що в умовах тотальної ізоляції, пов’язаної з пандемією Covid-19 жінки постраждали набагато більше, ніж чоловіки.

З метою запобігання домашнього насильства в Україні була створена Координаційна комісія під головуванням віце-прем’єр міністерки з питань європейської інтеграції.

В 2021 році вперше в історії України було виділено 274 млн гривень субвенції з держ. бюджету на створення спеціалізованих служб підтримки постраждалим від насильства.

Ініціативи Олени Зеленської

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/dd040fb806bfbcb31684488cab83d577_1640621576_extra_large.jpg

Наприкінці саміту Перша Леді України Олена Зеленська ініціювала створення відкритої Декларації Київського саміту Перших Леді та Джентльменів, яка буде регламентувати подальшу співпрацю всіх зацікавлених сторін.

Також Олена Зеленська підняла питання захисту жінок та дітей Афганістану. За ініціативи Першої Леді України та за сприяння президента України Володимира Зеленського, а також уряду України, Офісу Президента України, словацького телебачення та кіноакадемії, за допомогою перемовин між українським та турецьким посольством вдалось вивезти з Афганістану першу жінку кінорежисерку Афганістану, єдину афганську жінку з докторським ступенем у сфері кіновиробництва — Сахру Карімі.

Вона емоційно виступила на саміті та попросила владних Перших Леді, щоб їхні чоловіки ні в якому разі не визнавали владу Талібану в Афганістані, бо вони вбивають та ґвалтують жінок та дітей. Якщо їхню владу визнають, країні прийде кінець.

Ще одним важливим питанням, яке порушила Перша Леді України стала війна, яка продовжується в Україні вже 8 років. Вона підняла питання захисту жінок та дітей під час військових дій.

Олена Зеленська ініціювала створення ще одного відкритого документа — Заяви про необхідність захисту жінок, дітей та сімей в умовах конфлітку.

Окрім того, Перша Леді України ініціювала створення міжнародного руху “We can save them” та запросила Перших Леді та Джентльменів, політиків, міжнародних експертів та лідерів думок приєднатись до цього руху і активно розповсюджувати на весь світ інформацію про становище дітей, жінок та сімей у всіх збройних конфліктах і способи надати їм допомогу.

Читайте також: Після війни Україна буде серед рівних держав у Євросоюзі, — Зеленський

Другий саміт 23 липня 2022 року

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/9f9b170e4dcdb259a0970ba004b08d1b.jpeg

Оскільки саміт проходив всупереч війні в Україні (150 день з повномасштабного вторгнення росії в Україну), окрім Києва, студії цього саміту з відомими гостями, спікерами та лідерами думок були ще у чотирьох столицях світу — Варшаві (Польша), Лондоні (Великобританія), Брюсселі (Бельгія, столиця ЄС), Вашингтоні (США).

Гасло: Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо разом.

Головна тема: повоєнне відновлення України.

Відомі гості: у Київ на саміт під час війни приїхали 2 Перші Леді — Діана Науседене (Литва), Андре Левіте (Латвія). Окрім того, саміт у різних столицях відвідали 22 Перших Леді своїх країн.

В рамках саміту і на українській державній благодійній платформі United24 був запущений фандрайзинг для збору коштів на реанімобілі швидкої допомоги класу С.

Повоєнна відбудова: ментальне здоров’я

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/dfe5567eca4ad196578da8a4db6df72e_1660926574_extra_large.jpeg

Післявоєнну Україну, окрім людей з фізичними травмами, чекають також люди з ментальними травами. Саме для таких людей була заснована Національна програма психологічного відновлення.

“Укрзалізниця” в умовах війни

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/b84135e-630-360-1579847418-528.jpg

З перших днів війни Львівський вокзал приймав по 100 тис. чоловік на день, до війни — 5 тис. на день.

Безкоштовний та безбілетний проїзд. Першочергова посадка — жінки та діти.

За час війни українська залізниця відбудовується більше, ніж за 30 років незалежності. Після повернення під контроль українських військових міст — Чернігів, Ірпінь, Буча, Бородянка та ін., туди було повернуто транспортне, зокрема, залізничне сполучення.

Окрім того, кожного дня із заходу на схід, із півночі на південь “Укрзалізниця” переводить тони гуманітарної допомоги та військової техніки.

Давним-давно, ще на початку своєї незалежності Україна розпиляла на металолом свої вагони для перевезення важко поранених солдатів. Під час війни 2022 року співробітники “Укрзалізниці” за 3-4 дні переобладнали декілька вагонів під такі санітарні. Зробили їх зручними та ефективними.

Україна вступає в ЄС. “Укралізниця” буде євро інтегруватись, зокрема перебудовували колії під європейські стандарти (у Європі вужчі колії).

Благодійний фонд Rescue now UA

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/300205935_3356883194542584_1201687806849996928_n.jpg

Свою роботу фонд почав з перших днів війни 2022 року в Харкові. Вони кожного дня евакуювали людей, зокрема із майже знищеного харківського району Салтівка (дітей, жінок, людей похилого віку, маломобільних людей) та тварин (собак, котів, птахів) з Харкова до Дніпра та Полтави, та при необхідності допомагали знайти помешкання. Потім почали вивозити з Краматорська до Дніпра. І завозили містянам гуманітарку.

Спочатку просто продукти харчування, потім почали готувати самі, потім налагодили зв’язки з “Пузатою Хатою” (Дніпро), а потім почали налагоджувати зв’язки з Західною Україною та Європою. Потім почали завозити й інші побутові речі, які конче необхідні людям — дитячі товари, засоби гігієни, одноразовий посуд і т.д.

З часом з’явились ліки — інсулін, а потім дізнались, що харківська четверта лікарня невідкладної допомоги залишилась без коагулятора — це пристрій, який допомагає зупиняти кров. Хлопці та дівчати швидко знайшли справний пристрій та передали головному лікарю цієї лікарні, а зламаний відправили в ремонт, і вже справний продовжить працювати в лікарні. Тепер їх буде два.

Давали інтерв’ю світовим та українським ЗМІ (CNN (Америка), La7 (Італія), 1+1 (Україна), “Суспільне Новини” (Україна), телеканал “Рада” (Україна), “24 канал” (Україна), телебачення Торонто,  та Ютуб-каналам (“Популярна політика”) для розповсюдження правдивої інформацію про напад росії на Україну та злочини, які чинять російські військові на українській землі.

Розуміючи психологічний стан людей в умовах постійних бойових дій, залучали допомогу психолога — Надії Терещенко — практикуючого психолога з команди в США, яка спеціалізується на психологічних травмах. Вона відповідала на питання людей та консультувала у онлайн-режимі.

Організовували кінопокази про роботу свого фонду в різних містах світу та збирали кошти на допомогу — у Львові, Лондоні, Парижі. А також залучали кошти небайдужих людей у вигляді донатів та кошти з фондів.

Допомога у вигляді гуманітарки та коштів надходила від — «Кінологічної спільноти Амулет Дніпро» при підтримці Військового старостинського округу Солонянської територіальної громади (Дніпро та область, Україна), Première Urgence Internationale (благодійний фонд з Аньєр-сюр-Сен, передмістя Парижу, Франція), харківського коміка Вася Байдак (@by_by_duck), BiniBambini, фонд Stand With Ukraine Japan, сувенірний магазин Amsterdam Duck Store, Unchain Fund, NovaUkraine, Світлана з Австралії, ТОВ НВП «Канола Поділля», All Within My Hands Foundation,

Фонди «Zeilen van vrijheid» та ASAGAO надали 2 карети швидкої допомоги та медичне обладнання до них, що значно покращило ефективність роботи фонду, тому що вони змогли вивозити поранених, вагітних та людей у важкому стані. Фонд облаштував дитячий куточок у харківському метро завдяки меблям від IT-школи A-level, а потім ще два — у сховищі на Палаці Спорту та Турбоатомі.

За час війни у фонді навіть одружилась пара волонтерів.

Міжнародна допомога Україні під час війни

Литва

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/original.jpg

Дві Перші Леді Діана Науседене та Олена Зеленська опікувались відкриттям медичного центру у Вільнюсі, який також дуже необхідний українським жінкам з дітьми, які під час війни в Україні перебувають у Литві.

Литва також візьме участь у відбудові інфраструктури Київщини.

Австрія

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/46_main-v1539790595.jpg

За час війни в Україні Австрія надала 18 млн. євро. Спільним коштом австрійці переказали Україні 40 млн. євро. Окрім того, австрійці прихистили в себе українських жінок та дітей — загалом близько 80 тис. зареєструвались на тимчасовий прихисток. У Відні українські діти пішли у школу та вивчають німецьку мову. Вони, так само, як і австрійські діти беруть участь у навчальному процесі, спортивних змаганнях та відвідують екскурсії. Австрія також візьме участь у відбудові Київщини.

Латвія

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/226265.jpg

Надала Україні допомогу у понад 220 млн євро. Прихистила понад 32 тис. українських біженців. Перша Леді Латвії Андре Левіте патронує гінекологічний центр у Ризі, де народжують також і українські жінки.

Польша

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/230991.jpg

23 липня 2022 року в Кракові відбувся благодійний тенісний матч, всі прибутки з якого будуть направлені на допомогу дітям, які зазнали шкоди внаслідок бойових дій.

З початку війни в Україні, в Польші проводились тисячі інших заходів, кошти з яких також були направлені на потреби українців.

Окрім того, Польша регулярно надсилає Україні гуманітарну допомогу (харчування, одяг, медикаменти та ін.) — у Львів, Фастів, Житомир, Луцьк, Київ, Дрогобич, Чортків, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Енергодар, Запоріжжя та Хмельницький. За час війни Польша передала Україні понад 55 тис. тон гуманітарної допомоги. Також Польша закупила багато обладнання для шпиталів.

Польша, як один з найкращих друзів України прийняла в себе найбільшу кількість українських біженців з початку повномасштабного вторгнення рф.

За даними Міністерства Освіти Польші 285 тис. українських дітей навчається в польських закладах шкільної та дошкільної освіти.

Український інститут книги ініціював створення проекту “Книжки без кордонів”. За сприяння Першої Леді України було надруковано та передано 100 тис. підручників українською мовою для дітей, які вимушені були покинути Україну внаслідок повномасштабної війни російської федерації проти України. Книжки були передані, як Польші, так і іншим країнам, куди виїхало найбільше українських дітей.

Окрім того, Дві Перші Леді — Олена Зеленська та Агата Дуда ініціювали створення ще 80 тис. книжок для українських дітей, тепер вже за сприяння як Українського, так і Польського інституту книги, які потім будуть доступні в публічних польських бібліотеках.

Олена Зеленська та Агата Дуда особисто опікувались вивозом з України дітей з онкологією, а Перша Леді Франції Бріджит Макрон опікується їх лікуванням зараз. Агата Дуда особисто брала участь у акції по наданні допомоги в евакуації людям з Миколаєва в Сталову Волю в Польші.

Польша одною з перших підтримала кандидатство України у ЄС. Польша також надає підтримку Україні по лінії НАТО.

Польша надає Україні артилерійські снаряди, танки, бронежилети, сучасне озброєння та багато іншого.

Німеччина

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/flag-germany-kupit-3d-max-500.jpg

Німеччина також прийняла у себе безліч українських біженців, зокрема в березні був створений табір у місті Кобленц. Також українські діти з Кривого Рогу були перевезені до міста Урсберг, Баварія. Онкологічних хворих приймали в Гамбузі. Загалом було здійснено 14 конвоїв з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Окрім того, Німеччина надає Україні військову допомогу — зенітно-ракетні комплекси “Стріла” (2700 шт.), кулемети (200 шт.), бронемашини (30 шт.), протитанкові міни (майже 15 тис. шт.),  зенітні ракети Stinger (500 шт.), патрони для вогнепальної зброї (16 млн. шт.), ручні гранати (100 тис. шт.) та інше.

США

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/Novoe-Postuplenie-3-x5-1-sht-Amerikanskij-Flag-SSHA-ssha-FUTOV-Poliester-Gorditsya-i-pokazat-Svoj2.jpg

Перша Леді США Джилл Байден та Перша Леді Ізраїлю Михаль Герцог опікуються та консультують українську Національну програму психологічного відновлення для жінок та чоловіків, які повернулись із зони бойових дій.

Окрім того, Сполучені Штати Америки тримають безапеляційну першість у наданні Україні військової, економічної та гуманітарної допомоги після повномасштабного вторгнення рф.

Туреччина

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/190158.jpg

На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, згідно з Конвенцією Мотрьо, Туреччина закрила проливи Босфор та Дарданелли для проходу російських військових кораблів, які не зареєстровані в Чорному морі і не дислокуються там. Таким чином росія не може задіяти всі або майже всі свої військово-морські сили у цій війні.

Окрім того, Туреччина поставляє Україні один з найефективніших видів зброї цієї війни — Bayraktar, який став на озброєння України, і відмовилась постачати його російській стороні у цьому конфлікті. Деякі машини були не продані, а просто подаровані за рішенням керівництва компанії Baykar — виробника.

Також Туреччина та Україна підписали меморандум про повоєнне відновлення України. До того ж Туреччина є одною з країн, яка погодилась прийняти у себе українських жінок та дітей.

Великобританія

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/flag-velikobritanii-union-jack-3d-max-500.jpg

Безпрецидентна підтримка Об’єднаного Королівства, зокрема його прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який так полюбився українцям. Всестороння військова, економічна, гуманітарна підтримка. Британці вже виділили понад 4 млдр. фунтів на підтримку України.

З військової допомоги, окрім іншого, Британія передала Україні системи ППО, зокрема ракети Starstreak, протитанкову зброю, гаубиці, безпілотники, броньовані машини та два військові кораблі.

З гуманітарної допомоги, окрім одягу, медикаментів та іншого, Україна отримала 60 пожежно-рятувальних машин, а також 10 тис. одиниць обладнання.

Окрім того, українські офіцери тренуються на полігонах та у військових учбових центрах Великобританії.

Також Великобританія здійснює санкційну політику проти росії, зокрема понад 1 тис. конкретних прізвищ підсанкційних російських олігархів та сотні їх компаній.

До того ж, Великобританія пообіцяла взяти участь у відновленні України, а саме пошкоджену та знищену транспортну інфраструктуру. Британія підписала договір з “Укрзалізницею” на 10 млн. фунтів.

В 2023 році Великобританія буде приймати наступну конференцію Ukraine Recovery по відновленню України після війни, і всіляко буде цьому спряти.

З кожним днем та з кожним місяцем допомога від Великобританії у різних її проявах збільшується.

ЄС

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/flag-evrosoyuza-3d-max-500.jpg

Надав Україні кандидатство на вступ. Засуджує агресію рф проти України. Бориться з російськими наративами. Надає економічну (1 млрд. євро) та військову допомогу, перед самітом домовились про додаткові 500 млн. євро (в цілому вже 2 млрд. євро). Проводить санкційну політику проти росії. Пообіцяли притягнути до відповідальності всіх, хто брав участь у злочинах проти українців у цій війні. Спряють збору доказів.

Міла Куніс та Ештон Качер

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/square_1280_15b51ec65ac2d20b51f66618140f1fb7.jpg

Зібрали та передали понад 45 млн. доларів на допомогу Україні.

Річард Гір

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/630_360_1535699215-8841-foto-facebook.jpg

Продав свій кабріолет Jaguar XK8 1999 року та порівну поділив суму грошей (включаючи комісію з покупця) між двома світовими організаціями — World Central Kitchen та Open Arms Ukraine. Машина пішла з молотка на аукціонній платформі Bring A Trailer за 31 750 доларів.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: