“Каштанові аферисти” та оманливі тендери: 7 гучних скандалів Київзеленбуду

16:00  |  13.10.2022
Київзеленбуд

Парк “Наталка”, “Сирецький” чи парк Партизанської Слави — усіх їх об’єднує одна важлива деталь — “Київзеленбуд”. Він за час свого існування ознаменувався не одним скандалом. Так, вже повелося, що ця державна структура отримала серед киян не найкращу славу. Чимало конфліктів виникало через корупцію, відмивання грошей чи некомпетентну роботу працівників Київзеленбуду. Сьогодні згадуємо про найрезонансніші скандали, які сколихнули столичну громадськість. 

“Каштанові аферисти”

Київські каштани — символ міста, однак з цими деревами пов’язані й найгучніші корупційні скандали столиці, які не обійшлися без втручання “Київзеленбуду”. Так, у 2016 році у тендері на 5,5 млн гривень на благоустрій столиці переміг син постачальника сумнозвісних каштанів «Бріоті». Ця фірма завозила у столиці фальшиві саджанці каштанів “Бріоті”, втім ціна за них була, як за справжні — 450 доларів за одиницю. За таку схему кияни прозвали фірму “Каштановими аферистами”, втім ті продавали не тільки фальшиві саджанці каштанів, а й інших дерев, зокрема липи та сумнозвісні тюльпани.

Довідка: Каштани “Бріоті” — елітна декоративна рослина, в період цвітіння має квіти рожевого кольору. Сорт є гібридом кінського звичайного каштана Aesculus carnea і каштана кінського Павіа. Доросле дерево досягає до 15 м у висоту і до 12 м в діаметрі крони. Річний приріст становить до 25 см у висоту і до 20 см в ширину.

«Каштанові аферисти» нечесним шляхом виграли тендер, та  отримали право на постачання до Києва близько 30 фур матеріалів для благоустрою. “Київзеленбуд” тоді відмовився коментувати переможців конкурсу. 

Читайте також: Фотовиставки звірств у Київській області, які облетіли країни світу

Привласнення 10 мільйонів гривень

У 2019 році заступник генерального директора комунального об’єднання Київзеленбуд привласнив 10 мільйонів державних гривень. Ці кошти мали піти на доброустрій довгоочікуваного парку Партизанської Слави у Дарницькому районі Києва. Однак, гроші опинилися в кишені чиновника, а кияни не отримали бажану послугу.

Кошти на облаштування були виділені з державного бюджету, щоб привласнити їх держслужбовець змовився з певною комерційною структурою з ознаками фіктивності. Та своєю чергою у фінансових звітах, виконала роботу, однак в декілька разів завищила ціну за послуги, таким чином відмиваючи державні гроші. Ім’я корупціонера СБУ все ж не розкрили.

Читайте також: Наступна жертва бізнесу: чому Голосіївська водонапірна вежа в небезпеці

“Італійські пристрасті”

Здавалося б Італія і “Київзеленбуд” абсолютно не пов’язані речі, однак у серпні 2020 року столицю приголомшив новий корупційний скандал. Так, на закупівлі техніки для «Київзеленбуду» вкрали майже 78 млн гривень, а от частину грошей, вкрадених на тендерах комунальників, вивели на рахунки зареєстрованої в Італії компанії. Серед підозрюваних опинилися одразу 6 працівників “Київзеленбуду”, це були як тогочасні посадовці, так і ексчиновник. 

За даними слідства, ще у 2017 році в «Київзеленбуді» оголосили тендери на закупівлю спеціальної техніки для утримання зелених насаджень районів столиці.Однак, фактично тендер провели для замилювання очей, адже перемогу забезпечили наперед — двом визначеним компаніям, які поставили техніку за завищеними цінами.

Загалом, було завдано 77,9 млн грн збитків, частину незаконно отриманих коштів учасники корупційної схеми перенаправили на рахунки іноземних компаній, а звідти — на підконтрольну учасникам схеми компанію, зареєстровану в Італії. Ось так, доля завела “Київзеленбуд”, а точніше відмиті в організації кошти, до сонячної Італії.

Куренівський парк і втрачені 800 тисяч гривень

Наступну корупційну схему провернули вже під час повномасштабної війни. Цього разу під приціл потрапив Куренівський парк у столиці, а точніше його ремонт, під час якого вкрали 800 тисяч гривень з держбюджету. Слідство встановили, що між «Київзеленбудом» та приватним товариством був укладений договір, згідно із яким підрядники мали виконати капітальний ремонт об’єктів благоустрою Куренівського парку в Подільському районі.

Підрядник свідомо вказав у звітах завищені ціни за матеріали, підписав указані документи він підписав та передав їх на виконання. Однак, тепер горе-фірмі доведеться відповідати у суді. Про підозру повідомили й заступнику генерального директора «Київзеленбуду», до слова посадовця оголошено в розшук, він втік.

Читайте також: Трамвайна диспетчерська на Львівській площі: що чекати киянам від Алекса Купера

Зміни керівників

У січні поточного року одного з керівників “Київзеленбуду” затримали на хабарі в майже 1,7 млн грн. Слідчі стверджують, що це друга частина хабаря. Першу посадовець отримав у жовтні минулого року — понад 2 мільйони гривень. До слова, керівники “Київзеленбуду” міняють доволі часто, так в 2019 році тільки за місяць компанія змінила двох. 

Найчастіше управлінців ловили на гарячому, а саме на хабарях в особливо великих розмірах. Обшуки в  “Київзеленбуді” теж звична справа, тільки за останній рік їх було декілька, натомість чиновники відхрещуються від будь-яких звинувачень. Водночас вже не перший рік, ходять чутки, що мер столиці Віталій Кличко не надто задоволений роботою “Київзеленбуду”.

Гроші на вітер

Кияни вже неодноразово дорікали працівникам “Київзеленбуду” за недбале ставлення до озеленення столиці. Одним з останніх прецедентів  стали пожовклі каштани та порізані сторічні ясени, які ростуть біля метро «Арсенальна».

Стосовно каштанів, вже не перший рік у столиці, вони або засихають, або піддаються хворобам, внаслідок яких їхній зовнішній вигляд страждає. Крім того, бюджет, який виділяють на дерева немаленький, а от їхній стан бажає кращого. 

Реконструкція столичних парків та збитки у 30 млн грн

В травні 2021 року Київська міська прокуратура проводить обшуки у службових приміщеннях комунального об’єднання «Київзеленбуд», згодом повідомляли і причину візиту. Як виявилося, були підозри на ухилення від сплати податків під час проведення робіт з реконструкції столичних парків на суму понад 30 млн гривень ці кошти мали надійти до державного бюджету. Мова йде про парк «Наталка», «Совки», «Веселка», «Куренівський» та інших.

Однак, столичні підрядні організації, діючи у змові з службовими особами Київзеленбуду, зазначали у фінансовій документації реквізити підприємств з ознаками фіктивності, залучених нібито для виконання субпідрядних робіт, що дозволяло ухилятися від сплати податків у особливо великих розмірах.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: