Картини Приймаченко, криптовалюта та 300 тисяч євро за три години: як працює Фонд Сергія Притули

17:13  |  17.05.2022
Сергій Притула

В Україні є декілька великих фондів, які забезпечують армію всім необхідним — від медикаментів до сучасних дронів, яких так бояться російські окупанти. Власне, до таких організацій належить і благодійний фонд Сергія Притули. Колишній шоумен та ведучий тепер за лічені години збирає кошти на БПЛА армії, може продати полотно Марії Приймаченко за півмільйона доларів та за 4 години “Євробачення” зібрати понад 5 млн гривень.

Про фундатора

На фото — усміхнений чоловік і колишній кандидат на мера столиці. Сергій Притула родом зі Збаража, що на Тернопільщині. Зараз цей регіон активно приймає біженців та волонтерить на всіх фронтах. Свою кар’єру чоловік будував на телебаченні, проте згодом вирішив податися у політику. Спершу Притула став членом партії «Голос». До слова, від її імені він балотувався на посаду міського голови Києва, втім результати голосування були не на користь шоумена. В 2021 році депутат заявив про вихід з партії. 

З цього часу Сергій Притула не полишав думки про політичну кар’єру, втім сфокусувався в інше русло. Зокрема, саме завдяки йому українці дізналися про колоритний комедійний гурт “Вар’яти”, який одразу припав до душі глядачам. Свої виступи колектив проводив українською мовою, хоча це суттєво скорочувало кількість людей на виступах. 

Свій шлях у сфері волонтерства Притула почав ще у далекому 2014 році, коли росія незаконно окупувала Крим та створила так звані республіки “ДНР” і “ЛНР”. Спочатку шоумен займався екіпіруванням, бронею та харчами, але вже згодом почав забезпечувати підрозділи ще й високоточною технікою, дронами і обладнанням для командних пунктів.

Читайте також: Журналістки та кондитерки: жінки, які воюють за Україну

Фонд Притули у часи коронавірусу

У період епідемії коронавірусу Сергій Притула відкрив Благодійний Фонд, який насамперед мав займатися допомогою за невійськовими напрямками — це апарати ШВЛ, медикаменти та інше необхідне обладнання для хворих на COVID-19. Після винайдення вакцини та спаду хвороби фонд обрав іншу нішу для діяльності — це освітні та громадські ініціативи, які опікуються реабілітацією людей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей з аутизмом.

Час йшов, і після спалаху епідемії в Україну прийшла війна, тому фонд перекваліфікувався для надання допомоги українській армії. Дрони, тепловізори, бронежилети, каски, приціли, машини — все це потребує немалих грошей. Часом тільки один БПЛА вартує сотні мільйонів гривень. Щоб закривати такі великі потреби, потрібно дві речі: або державне інвестування, або народне.

Від початку війни на Донбасі більшість добровольців були озброєні саме завдяки волонтерській роботі. Вся необхідна амуніція та навіть озброєння діставалися за допомогою небайдужих людей. Тож, будучи ветераном у справах благодійних, Сергій Притула використав свою публічність задля доброї справи. До слова, без критики не обійшлося — чимало людей відверто хейтили засновника Фонду, деякі навіть звинувачували його у розкраданні амуніції. Попри критику і незадоволених, орагнізація продовжують рятувати життя сотням бійців.

Читайте також: Козел Борис, кіт Шафа та провідниця Ніколь — як тварини допомагають людям у час війни

Креативні донати на ЗСУ

Картина Марія Примаченко "Квіти виросли коло четвертого блока”, 1990 рік

Картина Марія Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока”, 1990 рік

Збирати гроші на допомогу ЗСУ можна різними способами, зокрема і за допомогою мистецтва. Картина Марії Приймаченко (зображена на фото вище) дуже символічна для українського народу. Чорнобильську АЕС російські загарбники окупували в перші дні війни. Разом з викраденим сервізом та технікою зі станції, окупанти прихопили і чималу дозу радіації. Полотно художниця присвятила квітам, які попри все розквітли на зараженій землі радіацією. Минули роки, і її картина була продана на благодійному аукціоні за півмільйона доларів, а кошти було використано на потреби армії.

Ще один цікавий спосіб зібрати донати у фонд придумали самі підписники. Раніше Сергій Притула був постійним ведучим українського національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення». Цього року в українця були важливіші справи, але його аудиторія в соцмережах попросила коментувати пісенний конкурс у прямому ефірі. Своєю чергою Притула запропонував робити це за донати ЗСУ. Так, за 4 години трансляції на потреби ЗСУ були зібрані 5,5 млн грн. Зауважимо, що першочергово у Фонді мали намір зібрати 1 мільйон гривень, але, як виявилося згодом, люди були налаштовані щедро.

Щоб закрити ту чи іншу потребу армійців, доводиться багато працювати, але завдяки людям Фонд збирає шалені суми у короткий термін. Так, за 3 години були зібрані 300 тисяч євро для ЗСУ, і це не найбільша сума. Військова техніка — дороговартісна річ, а часом вона може бути і одноразовою, адже в боях втрачаються і дрони, і автомобілі. Одначе, ці речі рятують життя бійців, і якщо ви докладаєтеся до збору коштів — то можете бути впевнені, що завдяки вам нищити окупантів будуть більше, а зберігати життя захисників буде легше.

Останній кейс — російський танк поцілив поруч із позиціями ЗСУ. Там, у броньованому Land Rover Defender, який вартував 75 тисяч євро, були пятеро воїнів — усі живі, усі цілі, завдяки хорошій техніці. Якщо це була б звичайна машина, то ці пятеро загинули б.

Читайте також: Демидів — як українське село врятувало Київ

Сердечні історії

За час існування Благодійний Фонд допоміг багатьом людям, однак були на його історії і щасливі собачі історії. Цю кудлату красуню звати Зара, але у штабі її назвали Баварія, як було вказано в документах. Пухнасту собацюру господарі не змогли взяти з собою, тож попросили сусіда приглянути за твариною.

Втім, чоловіка жорстоко побили російські окупанти, а Зара залишилася сама. Врятував від голодної смерті завбачливо куплений господарями корм. Згодом Зару знайшли бійці 72-ої бригади в Ірпені, хлопці привезли чотирилапу в волонтеський штаб. Уже там красуню взяла під опіку волонтерка Оля. Щасливий фінал історії не забарився — завдяки фото в соцмережах Зару впізнали її господарі, і наразі собака уже вдома зі своєю великою сім’єю.

Фонд Сергія Притули працює кожного дня — тут сортують гуманітарну допомогу, налагоджують десятки логістичних питань, трішки жартують у перервах і, звісно ж, завжди раді донтам. Приєднатися до допомоги можна, перейшовши за посиланням.

Є декілька форм, щоб підтримати організацію: переказати кошти на загальний рахунок для закупівлі всього, що потребує армія, допомогти довезти до України гуманітарну допомогу, передати броню, екіпірування, аптечки, техніку для українських військових і останнє — долучитися до купівлі авто або квадроциклів для української армії.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: