Історична будівля зі шкодою для сучасності: чим небезпечний Будинок Культури для мешканців Виноградару?

10:00  |  24.06.2023

Жителі Виноградару вимагають знести Будинок Культури в своєму районі, який сьогодні став осередком для не найкращого контингенту: люди з алькогольними та наркотичними залежностями зробили тут площу для так званих “тусівок” й в результаті мешканці не можуть спокійно відпочити, чи просто безпечно почуватися проходячи крізь занедбану будівлю. Що робити у випадку коли історична споруда стала проблемою — спробуємо розібратися у матеріалі.

Занедбана культура

Місцеві добре знають, що цей будинок ще називають Вавилоном, через його тепершні руйнації та нереалізовані амбіції, але ще його називають великим смітником, на жаль від колишньої величі у нього залишилося дуже мало, хоча історія споруди дуже цікава. 

У 1989 році на масиві Виноградар почали будувати Будинок культури, за проєктом та задумом архітектора Едуарда Бельського це мав бути масштабний чотириповерховий зал з тисячами глядацьких місць, двома сценами, гримеркою, роздягальнею, просторими залами та панорамним виглядом. Втім реалізувати ідею так й не вдалося, в 1992 році будівництво стало на стоп, але досі стоїть ця споруда у дворі житлових будинків. Ймовірно, що грошей на будівництво забракло, чиновники того часу недорахували потрібну суму, й хотіли продовжити згодом, а потім на недобудову перестали звертати увагу.

Облюбували це місце безхатьки, й наркомани, ще часто тут можна побачити підлітків, які в пошуках пригод ризикують впасти з даху висотки, чи обвалитися разом з крихкими стінами будови. Територія ДК не прибрана зараз, роками раніше звідси вивезли тонни сміття, але контингент Вавилону не надто охайний, тож непотребу назбиралося знову вдосталь. Найгірше те, що прямо тут часто можна побачити використані шприци, які з необережності можуть підняти діти або домашні улюбленці, а  це вже стає небезпечним для здоров’я, тож кияни просять знести недобудову.

Читайте також: Не знищуйте Острів! Чому кияни проти забудови Галерного острову

Знести новобудову зможуть за дозволу міськради

Петиція киянина Олександра Іванкіна з вимогою знести так званий Вавилон з’явилася на сайті КМДА в кінці травня, станом на кінець червня вона вже отримала понад три тисячі підписів з 6 тисяч потрібних.

“Пропоную припинити зборища алкоголіків та наркоманів на Виноградарі, адже саме в цій недобудові такий контингент і водиться. Живучи навпроти, можу сказати що страшно насамперед за дітей, які туди лазять та ризикують без перебільшення своїм життям”, — написав автор петиції.

Сам по собі Виноградар — це мальовнича історична місцевість, тут великий житловий масив, багато молоді, родин з дітьми й загалом за благоустроєм району намагаються стежити. Але недобудований дім культури за адресою пр-т Георгія Гонгадзе, 20б цьому відверто заважає. Цікаво, що це навіть не перша петиція киян з вимогою знести дім, перед тим збір підписів ініціювала киянка Анікєєва Маргарита.

“За десятиліття занедбання вона перетворилась на криміналізований осередок, який несе в собі небезпеку для життя і здоров’я мешканців спального району. Під впливом часу бетонні та цегляні частини цього будинку починають обвалюватись, оголюючи арматуру та утворюючи провалля в підлозі, а, оскільки будівля жодним чином не огороджена, туди можуть потрапити не тільки безхатьки, але й маленькі діти, підлітки, молодь, які можуть скалічитись або поранитись у пошуках пригод, нових емоцій”, – написала киянка в підтримку своєї позиції.

Але якщо перша петиція не набрала голосів, то друга схоже бути мати потрібну кількість підписів. 

Читайте також: Історичні укриття: чи можна зробити з пам’ятки захист від ракет та як росіянин зазіхає на Київський водогін?

Поруч із “притоном” є гарний сквер

Неподалік від напівзруйнованого Вавилону є новий, сучасний сквер на честь співака та патріота Кузьми Скрябіна. Сквер розташований у Подільському районі на вулиці Василя Порика між будинками 7 та 9. Ця зелена територія існує з 2015 року, а у 2018 році Київрада надала йому ім’я Кузьми Скрябіна. Територію облагородили, висадили квіти, час від часу тут прибирають й місцеві, не тільки комунальники.

Мешканці Виноградару вже припускали, що замість занедбаної території навколо дому культури можна було б зробити продовження скверу: очистити ділянку від сміття, залучити владу й облаштувати тут лавочки, клумби, доріжки. Але поки це все в планах, бо петицію ще підписують. Потім за успішного сюжету — її розгляне міська рада, а далі справа громади дотиснути місцевих чиновників знести занедбану споруду, а на її місці облаштувати сквер, й прибрати з-під вікон киян осередок п’яниць, та любителів заборонених речовин. 

Читайте також: Як зміниться Київ у 2023 році: парки замість МАФів та забудова історичної частини

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: