Феномен Овсяннікової, або чому не варто вірити в «хороших росіян»

18:30  |  28.03.2022
росія

14 березня українські медіа сколихнула неочікувана новина з російського телебачення. Тоді запевняли, що начебто у прямий ефір (яких там не бачили вже дуже давно) на Першому каналі увірвалася жінка з плакатом “Ні війні”.

Спершу цей вчинок виклав захват і навіть став темою для новин у світових ЗМІ. Одначе пізніше виявилося, що не все так героїчно. Жінка з плакатом, Марина Овсяннікова, нікуди не проривалася, бо вона, власне, була працівницею каналу і роками очорнювала нашу націю, а її покарання, а саме штраф розміром у 30 тисяч рублів, виглядає вкрай дивно. Що не так з Мариною і подібним до неї російським зіркам, які раптово розкаялися у своїх вчинках — читайте в матеріалі.

Як це було?

На знімку можна побачити власне саму “акцію непокори” на російському пропагандистському каналі. Білявка з плакатом і, по сумісництву, редакторка “Першого каналу” на білому ватмані написала “NO WAR. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть. Russians against war» — і є Марина Овсяннікова.

Інцидент стався ще 14 березня, начебто у прямому ефірі. За декілька годин до свого “зіркового виступу” жінка записала відеозвернення, в якому заявила, що росія повинна негайно зупинити «братовбивчу війну», наголосивши, що її батько є українцем, а мати росіянкою, і вони ніколи не ворогували між собою. Тепер зупинимося на постаті самої Овсяннікової.

Марина Овсяннікова — дівоче прізвище Ткачук — родом з Одеси. Дівчина опановувала професію журналіста (як бачимо, не зовсім вдало) в Кубанському університеті.
До слова, там безуспішно намагалася освоїти стандарти журналістської роботи і скандальна російська пропагандистка Маргарита Симоньян.

За даними мережевого видання 93.ru, чоловік Марини працює режисером на телеканалі Russia Today, який часто викривається в систематичній пропаганді.
Незважаючи на те, що батько Марини був українцем, дівчина роками працювала на “Першому каналі”, який відомий своїми скандальними фейками та дезінформацією. Саме тут росіяни могли чути про нацистів в Україні, про утиски російськомовних, про розіп’ятих хлопчиків та найманців-сатаністів.

Читайте також: «Зрадник»: чому не можна звинувачувати людей, які виїхали з України

Покарання

На фото 16-річний Микита Уваров, засуджений до 5 років колонії. Підліток разом з друзями збудував будівлю ФСБ у комп'ютерній грі "Майнкрафт" і планував віртуально її підірвати.

На фото 16-річний Микита Уваров, засуджений до 5 років колонії. Підліток разом з друзями збудував будівлю ФСБ у комп’ютерній грі «Майнкрафт» і планував віртуально її підірвати.

Допустимо той факт, що Овсяннікова дійсно розкаялася та вирішила “допомогти” народу дізнатися правду. За подібні дії у росії зараз саджають у в’язницю на 15 років. Що ж сталося з Мариною? Одразу після інциденту жінку затримали, а після оштрафували на 30 тисяч рублів. На цьому все й закінчилося. 17 березня 2022 року Овсяннікова подала заяву про звільнення за власним бажанням через незгоду з редакційною політикою російського телевізійного каналу.

Новина про російську “опозиціонерку” облетіла міжнародні ЗМІ. Британська газета The Guardian помістила стоп-кадр з ефіру на передовицю свого випуску за 15 березня . Американська газета The Washington Post звернула увагу на те, що «тисячі людей незабаром заполонили сторінку Овсяннікової в Facebook коментарями, багато з яких висловлювали подяку і називали її мужньою».

Читайте також: Як допомогти тваринам у Києві під час війни

Яке покарання отримала Марина Овсяннікова

Марина Овсяннікова

Марина Овсяннікова

Фото «журналістки» Овсяннікової з’явилося на перших шпальтах багатьох ЗМІ — в той час, коли там мали бути знімки війни в Україні, фото розбомблених будинків, фото героїв: медиків, рятівників, волонтерів та армії. Саме ці люди щодня рятують життя, на відміну від російських окупантів, які нещадно його забирають. росія не придумала нічого краще, ніж створити власний “інфопривід” та відволікти увагу ЗМІ від війни в Україні, продемонструвавши героїчність екс-пропагандистки та “свободу слова”.

Наголосимо, що “Перший канал” неодноразово звинувачували у відверто прокремлівській позиції, а про прямі ефіри мова взагалі не йшла, бо їх там не було. Кажучи про справедливість покарання для Овсяннікової за російськими законами, ми просто нагадаємо, що в РФ 16-річного підлітка засудили до 5 років колонії за те, що він з друзями віртуально хотів підірвати будівлю ФСБ. Що ж, 30 тисяч рублів Овсяннікової тепер звучать ще грізніше, особливо якщо враховувати цю суму по теперішньому курсу рубля.

Читайте також: Російська еліта: як воїни ЗСУ знищують найкращі російські війська

Публічне розкаяння

Чулпан Хаматова

Чулпан Хаматова

Приклад Овсяннікової не єдиний — такі розкаяння зробила і Земфіра. Так, нещодавно співачка випустила кліп, що містить кадри війни в Україні та затримання антивоєнних демонстрантів у росії. У пісні є слова «не стріляйте» та «не мовчіть». Цей кліп миттю розлетівся по пабліках, хоча не мав б, тому що позиція зірки стала такою після того, як економіка РФ опинилася у безпросвітній ситуації. Нагадаємо, що роками раніше та ж Земфіра облаяла український прапор.

Схожа ситуація відбулася із акторкою Чулпан Ахматовою, яка також висловилася проти війни. Втім, є одне але — в 2012 році вона знялася в ролику, який став частиною агітаційної підтримки президента рф володимира путіна. Потім Ахматова відкрито підтримала анексію Криму в 2014 році. А в 2022 році втекла з росії до Литви, бо раптово усвідомила весь злочинний режим путіна, але все ж сподівається, що путін визнає помилки та зупинить війну. Помилки — це, напевно, тисячі мертвих цивільних з Маріуполя, понад 100 вбитих дітей і мільйони скалічених доль українців.

Аксіома проста — не варто розповсюджувати інформацію про розкаяння російських зірок, блогерів і впливових людей. Вони засмічують інфопростір, в якому зараз має бути боротьба України. Роками росія замилювала очі світу, роками вбивала і нападала на незалежні держави. Діти Сирії, Чечні і України вже ніколи не відкриють очі, їм не важливо, хто розкаявся, бо вони мертві завдяки мовчанню. Тепер, коли росію з усіх боків нищать санкціями, з’явилося багато охочих говорити, втім поки вони говорять — українці продовжують вмирати, і в цьому є провина кожного росіянина.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: