Диктатор поряд з цивілізацією: як живе Північна і Південна Корея

17:00  |  06.04.2022
КНДР і Південна Корея

Північна і Південна Корея — один з найяскравіших прикладів того, як абсолютно різні держави можуть співіснувати одна з одною. В КНДР владу очолює жорсткий диктатор, під керівництвом якого мільйони людей живуть в бідності та занепаді. Водночас, КНДР межує з Південною Кореєю — країною, яка успішно розвивається та є важливим гравцем на міжнародному, економічному і політичному фронтах. Як співіснують ці два паралельні світи разом та зберігають мир? Сьогодні розповідаємо про життя цивілізації поруч з диктатором.

КНДР — росія

Пам'ятник вождям КНДР

Пам’ятник вождям КНДР

КНДР, або ж повна назва — Корейська Народно-Демократична Республіка. Втім, якщо бути чесними — демократії там немає, а голос народу нічого не означає. Ця країна тримається на тоталітарній диктатурі, зі складним культом особистості навколо династії Кім. Власне, статуї вождів — одна з головних архітектурних пам’яток країни. Наразі росія впевнено рухається до такого ж ідолопоклонства у своїй державі, тільки там панує культ путіна.

Станом на березень 2022 року 71% росіян горді через війну з Україною. Водночас 86,6% росіян допускають та підтримують потенційний напад РФ на території країн ЄС. Про це свідчать дані різних соціологічних опитувань.

Часто у війні з Україною звинувачують тільки путіна. Однозначно, він винен, однак звірства у Бучі робив не путін — вбивали та гвалтували людей російські солдати. Просто тому, що їм це подобається. Кожен з них міг відмовитися виконувати злочинний наказ, але натомість вони грабують українські будинки, катують дітей та вчиняють речі, які не робила навіть нацистська Німеччина. росіяни радо підтримують війну та жорстокість, вони прагнуть крові в ХХІ столітті та відверто радіють смерті своїх синів, адже ті померли, “захищаючи батьківщину”, заодно й гвалтуючи українських дітей.

Повертаючись до КНДР — це одна з тих небагатьох держав, яка підтримує дії путіна, бо ця країна звикла говорити мовою сили, а не застосовувати демократію. Тут в період з 1994 по 1998 рік люди страждали від голоду, в результаті якого загинуло від 240 000 до 420 000 осіб. Станом на 2019 рік, в КНДР проживало 25,713,000 осіб, і всі вони були під пристальним поглядом Кім Чен Ина, божевільного диктататора. Попри те, по сусідству з КНДР існує насправді демократична держава. Як їй це вдається?

Читайте також: Розмовляй українською: цікаві інтернет-ресурси для вдосконалення рідної мови

Як Північна і Південна Корея зберігають мир?

Північна і Південна Корея

Північна і Південна Корея

Якщо поглянути на карту, то побачимо, що територія КНДР розташована поруч з Південною Кореєю. Ці дві держави співіснують у тісному сусідстві одна з одною, будучи кардинально різними за устроєм. В 1950 році на Південну Корею напала Північна — війна тривала три роки, а потім свій вклад в демократію зробили студентські заворушення.

Згодом між КНДР і Південною Кореєю було підписано акт про ненапад. У 1992 році Південна Корея увійшла до ООН та підписала зі своїм сусідом пакт про взаємні інспекції ядерних об’єктів в 1992 році. Власне ядерна зброя, сильна армія та шалені зусилля дипломатії є одними з тих факторів, який забезпечує мир між цими двома світами.

Читайте також: «Ніколи знову»: чому уряд Угорщини підтримує росію

Крім того, наразі Південна Корея є одним із світових лідерів з виробництва електроніки — вона забезпечує чималу частину споживацького ринку та є важливою економічною складовою у світі. Так, країна є членом ООН, АТЕС (форум Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва), Азійського банку розвитку, ЄБРР, Групи-77, Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Інтерполу, ОБСЄ (партнер), ЮНЕСКО, Світової організації торгівлі та Організації економічного співробітництва і розвитку.

Тож в її мирному процвітанні зацікавлена не тільки вона, але й міжнародна спільнота, зокрема — США. До слова, саме США зіграли основну роль у післявоєнній відбудові країни. На саміті G20 у Лондоні у 2009 році Барак Обама назвав Південну Корею «одним із найближчих союзників та найкращих друзів Америки», а у 1989 році Південна Корея була серед перших країн, що отримали статус основного союзника, що не входить до НАТО. Тож цілком можливо, що такий формат для себе може розглядати й Україна.

Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків

Ядерна зброя та домовленості

Кім Чен Ин і Мун Чже Ін перед початком зустрічі, 27 квітня 2018 року

Кім Чен Ин і Мун Чже Ін перед початком зустрічі, 27 квітня 2018 року

Окремо виділимо домовленості про ядерну зброю між КНДР та Південною Кореєю. Про створення ядерної зброї КНДР уперше заявила у лютому 2005 року — за декілька років до цього Північна Корея отримала невелику кількість збагаченого урану. 9 жовтня 2006 року КНДР оголосила про успішне проведення ядерного випробування.
Своєю чергою, держави-члени Ради Безпеки ООН похвалили заяву голови РБ ООН та постійного представника Японії при ООН Кензо Ошима, що закликає Північну Корею відмовитися від ядерних випробувань. Проєкт заяви був підготовлений Японією, яка взяла на себе ініціативу вироблення спільної позиції держав-членів Ради Безпеки ООН щодо північнокорейської ядерної програми.

Через розробку КНДР ядерної зброї США та ООН наклали на неї економічні санкції. Втім, вже 25 травня 2009 року КНДР знову провела ядерні випробування, а у 2017 році країна заявила про успішне випробування водневої бомби. Відносини між КНДР та Південною країною були напруженими, йшла безперервна робота дипломатів та тиск з боку цивілізованих країн.

27 квітня 2018 року Кім Чен Ин і Мун Чже Ін зустрілися з метою працювати над ядерним роззброєнням Корейського півострова — про це заявили президент Південної Кореї Мун Чже Ін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин. Обидва лідери також заявили, що будуть спільно прагнути до переговорів зі США і, можливо, Китаєм для того, щоб офіційно припинити Корейську війну. Зазначимо, що конфлікт між державами був припинений після перемир’я в 1953 році, але технічно країни перебувають у стані війни.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: