Без Олів’є та «Іронії долі»: як «декомунізувати» святкування Нового Року і чому це варто робити?

13:00  |  30.12.2022

Лічені години залишилися до Нового Року. 2022 був складним для всіх українців, цього року ми навчилися цінувати не матеріальні речі, частіше казати рідним, що любимо їх та почати ще більше цінувати нашу культуру. Водночас ще досі є певні російські наративи, які важко викорінити. Мова йде про перегляд радянських фільмів на Новий Рік, гучні застілля з випивкою продиктовані тими є радянськими традиціями. Ми пропонуємо цього року зробити своєрідну “декомунізацію” свого столу, та звісно ж пам’ятати завдяки кому ми маємо можливість жити.

Викреслити “Іронію долі”

Кадр з фільму “Іронія долі”
Кадр з фільму “Іронія долі”

На перший погляд, здавалося б, що це просто фільм, тож чому ми маємо його переставати дивитися? Однак, насправді все набагато складніше. Річ у тому, що подібні радянські фільми знімали і грали в низ люди, які підтримували тоталітарний режим. А деякі підтримують у сучасну війну в Україні. Мова йде про зірку фільму “Іронія долі”, це актор Олександр Берда. Берда відкрито підтримує путінський режим й виступає на підтримку війни росії проти України. Тож чи варто переглядати стрічку, герой якої вважає правильним вбивати українців? 

Що натомість? Натомість пропонуємо вибрати українські чи закордонні стрічки:

1. «Мої думки тихі» — це українська трагікомедія українського режисера Антоніо Лукіча 2019 року для якого вона стала дебютною повнометражною художньою стрічкою. Чудовий фільм напередодні Нового Року, Ви по-іншому поглянете на український кінематограф. Якщо любите магічну атмосферу радимо переглянути Гаррі Потера, або ж серіал “Дивні Дива”, де відважні діти борються, щоб врятувати своє містечко.

2.День «Так» — це американська симпатична сімейна комедія про дітей і суворих батьків, знятий за мотивами бестселеру британського гумориста Денні Волласа «Завжди кажи «Так!». «Так!» було девізом відносин Еллі та Карлоса до того часу, доки в їхньому житті не з’явилося троє дітей. Тепер Еллісон виконує роль вимогливої матері, а її чоловік майже завжди є «добрим поліцейським». Їм постійно доводиться говорити «ні», щоб уберегти своїх нащадків від травм або помилок молодості.

Читайте також: Святкова косівська кераміка та інше: як роль галицькі господині віддавали посуду

Ні радянському столу!

Так вже склалося, що у більшості із нас Новорічний стіл асоціюються з салатом Олів’є, шампанським та російською передачею “Голубий вогник” у телевізорі. Росія впевнено знищувала нашу культуру. натомість замінювала своє. Покоління дітей 90-х добре пам’ятає ці новорічні вечори. До слова, салат Олів’є має не російське, а французьке походження, ба більше, те що ми їли у дитинстві — це здешевлений варіант салату. 

У оригінальному рецепті має бути такі інгредієнти як: перепілка, картопля, огірки мариновані, яблуко квашене, салат Латук — 1 пучок, раки (шийки), каперси, зелений горошок, оливки, перепелині яйця, ікра червона та петрушка. Тож, якщо Ви хочете скуштувати справжній Олів’є радимо зготувати його за новим рецептом. Або ж знайдіть для себе унікальну страву від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Читайте також: Берлінські автобуси та мовні таблички: які зміни вже є Києві та які чекають?

Без Діда Мороза та Снігуроньки

В Україні є чудове свято день Святого Миколая, його щорічно відзначають 19 грудня, а от нав’язані нам російські персонажі Дід Мороз та Снігуронька мають сумне походження. Секретар Центрального комітету комуністичної партії Павло Постишев, який відомий як головний організатор Голодомору українців 1932-1933 років, запропонував влаштувати для дітей свято та повернути ялинку за три дні до нового 1936 року. 

Культуролог Євген Савіськом розповів, що метою російської пропаганди було — змусити забути своє коріння та відвернути людей від християнства. Цікаво, що на відмінну від доброго Миколая, персонаж Діда Мороза зображався потворою з крижаною бородою. Він заморожував все живе і був уособленням чогось страшного.

Водночас сучасний російський зовнішній вигляд Діда Мороза, як і те, що він дарує подарунки дітям, запозичили у святого Миколая. Стосовно Снігуроньки, часто її зображували як онучку Діда Мороза, або ж за іншою версією, снігурками називали дівчат, котрих приносили в жертву Морозу.

Читайте також: Яким був києвознавець Сергій Миронов: історія того, хто любив зникаючий Київ

Вечірки під Лоліту та Баскова

Так званий “Голубий огонек” під час якого виступають російські артисти теж тривалий час був атрибутом Нового Року. Навіть зараз, ще не всі українці усвідомили, що підтримка російської музики напряму допомагає фінансувати війну окупантів.

Артисти, які виступають на подібних шоу не соромляться публічно казати про підтримку війни, вбивства українців, та хваляться своїм знайомством з путіним. Тож, від прослухання такої музики, перегляду сумнівних шоу також слід відмовитись, як і від бажання зайти в церкву російського патріархату.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: