Від Kyiv Post до The Kyiv Independent: створення незалежного новинного видання західного зразка

09:00  |  31.10.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/ArticleImage_203555.webp

Зазвичай, українці звикли до того, що будь-який канал, чи газета має конкретного власника, і у своїй роботі сповідує та пропагує його особисті інтереси. Особливо яскраво це проявляється під час різноманітних виборів — не важливо місцевих, чи державних. Українці так звикли до тотальної корупції та кумівства, що не вважають це чимось диким. Чого не скажеш про Європу та Америку, де кожен виборець на вагу золота, де кожне питання до політика має мати адекватну та правдиву відповідь. Український медіа простір давно скомпрометував себе, але з’явилось нове англомовне українське видання, яке претендує на самостійність та незалежність. Про The Kyiv Independent далі.

Kyiv Post — українське англомовне видання, його значення для України на міжнародному ринку

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/kp_new_logo_og.jpg

Було заснована в 1995 році і є найстаршим українським щотижневим англомовним виданням. Його власником є Аднан Ківан — одеський бізнесмен арабсько-сирійського походження.

Газета має вагоме значення для України на міжнародному ринку, оскільки вже 27 років друкує якісний матеріал, в тому числі критичні статті про окремих політиків, політичні організації та структури, створює позитивний імідж України на міжнародному ринку.

Основна аудиторія — західні політики, дипломати, посли, бізнесмени, аналітики, інвестори і т.д. Як зазначала представниця колишньої редакції Kyiv Post — журналістка Анна Миронюк та деякі європейські журналісти, щоб дізнатись про Україну — про її перспективи та про підводні камені, іноземці звертались до інформації в газеті. Викривальні та критичні статті про владу — це нормальна практика цивілізованих демократичних країн — це означає, що в країні існує свобода слова, а це вже добре.

Не було новинкою для редакції і тиск із боку влади, при чому не важливо якої. За роки існування газети були і погрози, і тиск, і звернення до суду, але все вдавалось вирішити. Хоча, судові процеси також не є новинкою для західних видань, зазвичай, для них вони є виграшними, те ж саме стосується і українських.

Отже, за 27 років існування, газета зарекомендувала себе, як надійне видання, яке подає якісний критичний матеріал, тобто воно здобуло собі певне ім’я та статус серед міжнародних видань.

Читайте також: Найбільші корупційні скандали міста – незаконні забудови та сміттєва катастрофа

Скандальне закриття Kyiv Post: наслідки

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/hgf.jpg

8 листопада 2021 року працівники редакції дізнались безрадісну новину. 50 працівників компанії було одномоментно звільнено, а головний редактор Брайан Боннер (з 2008 року, американець) заявив, що йде на пенсію.

Особливих пояснень причини звільнення цілої редакції особливо не було, тому працівники звернулись в письмовій формі до власника — Аднана Ківана з проханням прояснити ситуацію, і по можливості не закривати видання, хоча б продати йому комусь, або власне кажучи самому колективу, щоб зберегти його в такому вигляді як є, однак він відмовив.

Згодом стало відомо, що власник має бажання розширювати видання і відкривати україномовну версію. Штатні працівники готові були розглядати це рішення, але стало зрозуміло, що окрім іншого, штат працівників також буде іншим, зокрема, новим головним редактором стане його хороша знайома.

Це скандальне звільнення та перезапуск газети освітлювали такі міжнародні видання як:  американський телеканал CNN, британське видання The Guardian, французька газета Libération та інші.

За словами української журналістки Наталії Гуменюк, така політика власника видання є проявом слабкості у бізнесі. Багато журналістів розділяють однакову думку про те, що таке скандальне переформатування газети та звільнення працівників матиме катастрофічні наслідки для іміджу видання.

В Західній Європі та в Америці імідж компанії грає вирішальну роль, адже це довіра читачів. Якщо через скандал Kyiv Post втратить свої позиції на західному ринку, це вплине також і на імідж країни, а заміни виданню просто немає. Навіть якщо створювати нове, то підуть роки, десятки років, щоб зробити собі ім’я і мати якийсь вплив на західного читача.

Проте, приблизно 30 чоловік зі звільненої редакції були настільки не згодні з рішенням власника газети, що вирішили зібратись разом та загальними силами створити нове видання — The Kyiv Independent.

The Kyiv Independent

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/ArticleImage_203555.webp

The Kyiv Independent був створений через 3 дні після офіційного розформування редакції Kyiv Post в повному складі. Головним редактором одноосібно було обрано Ольгу Руденко. Вона 10 років свого життя присвятила виданню Kyiv Post, де працювала заступником головного редактора.

Генеральним та фінансовим директорами нового видання стали колишні працівники Kyiv Post — Дарина Шевченко та Якуб Парусінський. Видання також об’єдналось з медіа-менеджерами Jnomics Media.

Видання досить рано почало трубити на весь світ про збільшення військової присутності російських сил на українському кордоні, і про наслідки, до яких це може призвести. Також газета має на меті боротися з російськими наративами, які присутні в багатьох європейських виданнях.

The Kyiv Independent позиціонує себе як незалежне видання, про що свідчить його назва, яке не має очевидного власника. Команда залучає до створення та просування проекту кошти інвесторів, а також грантові кошти. На найближче майбутнє, фінансова мрія видання — вийти на самозабезпечення. Станом на початок грудня 2021 року обліковий запис видання на Patreon налічував 655 передплатників, які загалом приносили прибуток в 10 тис. доларів на місяць.

Газета вже отримала визнання у вигляді гранту у 200 тис. канадських доларів від уряду Канади. Голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні зазначила, що ці кошти є вкладом у розвиток демократії України та підтримки вільних ЗМІ.

Англомовний видавничий ринок в Україні явно мертвий — він очевидно не приносить достатнього рівня прибутку, однак молоді ентузіасти та професіонали своєї справи мають намір підняти видання на солідний рівень і відстоювати інтереси країни на міжнародному рівні.

Що не менш важливо, вони явно не мають бажання бути рупором якогось конкретного олігарха, політика, чи політичної партії, а отже, це зберігає надію на збереження дійсно незалежного критичного українського видання, хоч і англомовного і недоступного для більшості українців.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: