«Гія Канчелі. Я не любив кларнет»

ЗА ПІДТРИМКИ ПОСОЛЬСТВА ГРУЗІЇ В УКРАЇНІ

У програмі:

Документальний фільм (Ethnic Channel Group, режисер О.Антімоні, Канада) «Мініатюри для кларнета і фортепіано — музика театру і кіно»
Юліан Мілкіс (кларнет), Поліна Осетинська (фортепіано)
Вечір пам’яті грузинського генія поєднує дві самодостатні події: фільм від канадської режисерки Ольги Антімоні та її чоловіка, знаного канадського телеведучого Грегорі Антімоні «Гія Канчелі:«Я не любив кларнет» та твір композитора «Мініатюри для кларнета і фортепіано — музика театру і кіно».

Документальний фільм, який в Києві буде демонструватися тільки один раз, вийшов інколи серйозним, інколи сумним, частіше з почуттям гумору. А цикл з 18 мініатюр, що звучатимуть у другій половині вечора, сповнені пронизливим смутком і тихої радості, гіркого тріумфу і самоіронії. Цей твір Канчелі присвятив близькому другу — всесвітньовідомому кларнетисту Юліану Мілкісу. «Мініатюри…», які вже знають і вподобали слухачі 22 країн світу. Партія фортепіано — Поліна Осетинська.

Світова прем’єра проєкту відбулася в рамках Міжнародного фестивалю «Odessa Classics» 2019. У Києві показ планувався ще, коли Канчелі був живий. Зараз подія набуває особливого змісту.

«Это уже произведение, ставшее культовым. Не важно в какой из 22 стран я это играл — в очень разных местах по темпераменту: например, в Германии и Италии, в Ирландии и России, в Испании и Мексике — абсолютно разные люди — везде плачут. Это просто удивительно!» Юліан Мілкіс

ПРО ВИКОНАВЦІВ:

ЮЛІАН МІЛКІС (карнет)

Видатний соліст, камерний музикант і виконавець джазової музики. Його концерти відбуваються, зокрема в Карнегі-холі й Лінкольн-Центрі в Нью-Йорку, залах Плейель і Гаво в Парижі.Рой-Томпсон-Холі в Торонто і Національному концертному залі Тайпея. Виступав з симфонічними оркестрами Торонто й Едмонтона, оркестром радіо СВС (Канада), камерним оркестром Musica Viva, Національним оркестром Ліона, Камерним «Вівальді-оркестром», під керуванням, Еріха Бергель, Маріо Бернарди, Геннадія Рождественського, Х’ю Вольфа, Віктора Фелдбріла, Урі Майера, Нурхан Армана, Олександра Рудін, Хобарта Ерла.

Серед партнерів Юліана — Юрій Башмет, Жерар Коссе, Олександр Князєв, Міша Майський, Олександр Рудін, Поліна Осетинська, Квартет імені Бородіна, Струнний квартет St. Lawrence та Латиноамериканський квартет.

Музикант бере участь у престижних фестивалях у Франції, Італії, Іспанії, Ірландії, Грузії, Вірменії, Туреччини, США, Канаді. З 2017 року Юліан Мілкіс є артистичним директором «Chamber music festival at Rancho la Puerta», фестивалю камерної музики в Текате, Мексика.

Спеціально для нього створено безліч нових творів, зокрема і концерти О.Моравца, О.Петрової, Б.Тищенко, М.Вайнберга. Юліан Мілкіс співпрацював з Г. Канчелі і О.Мессіаном.

Кларнетист Ю.Мілкіс дуже відомий у середовищі шанувальників джазу і є єдиним учнем «короля свінгу», кларнетиста Бенні Гудмана. Серед його партнерів по джазовій сцені піаніст Дік Хаймен, який написав для Юліана Мілкіса концерт «Регтайм».

Записи артиста вийшли під лейблами Warner Classics 'Lontano, Suoni e Colori, Sony CEAUX і Brilliant Classics. Концерти Мілкіса часто транслюються по радіо і телебаченню США, Канади, країн Європи та Азії.

У 2016 році Юліан Мілкіс став Лицарем Мальтійського ордену. Музикант грає на кларнетах фірми Yamaha і використовує тростини Rico.

ПОЛІНА ОСЕТИНСЬКА (фортепіано)

Піаністка Поліна Осетинська знана як вундеркінд і автор епатажної книги «Прощай, смуток» про тернистий шлях до зірок і батька-деспота.

У п’ять років Поліна почала грати на фортепіано. Вперше з концертом виступила в шість років у Вільнюської консерваторії. З Україною піаністку пов’язує доленосний концерт у Великій залі Одеської філармонії, на якому в один вечір Поліна зіграла П’ятий концерт Бетховена і фортепіанний концерт Шумана.

Після цього піаністкою зацікавилися десятки закордонних телекомпаній.

Піаністка частий гість зарубіжних фестивалів: Festival Du Wallonie (Брюссель), Chopin Festival, Mainly Mozart Festival, Odessa Classics і багатьох інших.

Виступає з провідними закордонними оркестрами, серед яких — Токійський філармонічний оркестр, оркестр Веймарської національної опери.

Музичними партнерами Поліни були відомі диригенти — Саулюс Сондецкіс, Герд Альбрехт, Максим Венгеров, Лоран Петіггірард, Андрій Борейко, Герд Альбрехт, Ян Паскаль Тортелье, Томас Зандерлінг.

Її записи займають вагоме місце в ряду колекцій таких відомих компаній звукозапису, як Sony Classics, Naxos, Bel Air.

Раздел Афиша Харькова представляет вашему вниманию «Гія Канчелі. Я не любив кларнет», смотрите также:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: