Київ—Нью-Йорк: українське походження держсекретаря США Ентоні Блінкена

17:55  |  22.09.2024
Ентоні Блінкен

Державний секретар США в адміністрації американського президента Джозефа Байдена має давні зв’язки з Україною. Окрім того, що політик добре знайомий з політичною ситуацією в нашій державі, чоловік має ще й українське походження. Його прадід був родом з Переяслава, а дідусь народився в Києві.

Прадід Ентоні Блінкена

Українське коріння Ентоні Блінкена
Прадід Ентоні Блінкена — Меїр Блінкен (Блінкін) народився в 1879 році в містечку Переяслав Київської області. Початкову освіту здобув в релігійній єврейській школі «Талмуд-Тора», а згодом, переїхавши до Києва, навчався в Київському комерційному училищі. Заробляти собі на життя почав професією масажиста.

У січні 1898 року чоловік одружився з Ганне-Махле Туровською, що походила з села Варовичі під Києвом. Весілля зіграли в хоральній синагозі на київському Подолі. Через два роки в подружжя народився первісток — Мойсей (Моріс) Блінкен — дід нового держсекретаря США. Згодом у пари народяться ще три сини: Соломон, Яків-Гершель і Віктор.

На початку 1904 року, у 25-ти річному віці, Блінкін вирішив разом зі сім’єю іммігрувати до США. Першими до Америки в потоці 105 тисяч євреїв вирушив сам Меєр і 4-річний Мойсей. За океан чоловік разом із сином дістався з пересадками через Гамбург та Ліверпуль, а звідти на кораблі до Нью-Йорка.

Читайте також: Нащадок Рюриковичів чи Байди Вишневецького: українські варіанти походження президента США Джозефа Байдена

З 10-ма доларами в кишені

Українське коріння Ентоні Блінкена
Квитки, які купив Меїр, скоріш за все були найдешевшими, тому Блінкіни весь час перебували не в каютах, а на палубі. Після прибуття батька й сина до США їх затримали для додаткової перевірки. Директорка центру історії імміграції американських сімей Джекі Шалк, яка досліджувала документи реєстрації нових прибульців розповідала:

«У записах реєстрації нових прибульців, що зберігаються в архівах American Family Immigration History Center вказано, що Меєра відкликали з черги, і це було не через стан здоров’я. Ми лише знаємо, що поряд із його іменем у журналі стоїть хрестик – нам не відомо, в чому була причина.

Але ми знаємо, що у Меєра було з собою 10 доларів. У документі вони закреслені, і поруч написано 2. Це цікаво, бо в його сина, в якого нічого з собою теоретично не могло бути, виявилось 8 доларів. Схоже, батько просто засунув їх у кишеню дитини – думаючи, що його самого відправлять додому, а хлопчика залишать».

Писав про жіночу сексуальність

Українське коріння Ентоні Блінкена
По приїзду до Америки, чоловік зняв квартиру та почав працювати, поступово облаштовуючи своє життя в США та відкладаючи кошти на майбутню іміграцію інших членів його родини. У 1906 році до Меїра перебралися дружина Ханна з рештою дітей. У Нью-Йорку у Блінкіних народиться ще одна дитина.

Протягом наступних 10 років Меїр Блінкін відкрив на Східному Бродвеї свій масажний кабінет та почав займатися написанням сатиричних скетчів про життя єврейських мігрантів. Блінкін часто зображав їх непросту реальність, акцентуючи увагу на всіх складнощах з якими вони стикаються.

Згодом до реалістичних замальовок додалася любовна і навіть еротична проза. У 1908 році Меїр Блінкін видав у Лондоні свою книгу «Вайбер» («Жінки» на їдиш). В публікації молодий письменник одним з перших в літературі на їдиш торкався теми жіночої сексуальності.

Окрім цього, чоловік відкрито писав про подружню невірність, аборти і сексуальне бажання. Літературний критик Довід Шуб в 1965 році відзначав, що Меїр Блінкін був першим письменником на їдиш в Америці, який почав відкрито писати про секс.

Читайте також: Нащадниця Ярослава Мудрого, яка не мала паспорту: цікаві факти з життя королеви Єлизавети ІІ

Блінкін на Блінкен

Ентоні Блінкен
Меїр Блінкен помер у 1915 році, у віці 36 років, від церебрального абсцесу. Поховали його в одному з п’яти боро Нью-Йорку — Бронксі. На надгробку нащадки письменника написали прізвище Блінкен (Blinken), хоча сам чоловік при житті підписувався як Блінкін.

Зміна однієї літері в прізвищі деякими дослідниками пояснюється тим, що під час переїзду у документах на теплоході у прізвищі Блінкін скоріш за все допустили помилку та замінили літеру «і» на «е». Окрім цього, дослідниця єврейських родоводів Наді Ліпес переконана, що прізвище Блінкін – досить специфічне і рідкісне.

Вона впевнена, що швидше за все, всі носії цього прізвища можуть бути родичами держсекретаря США Ентоні Блінкена і деякі з них досі можуть жити в Україні, зокрема в таких містах, як Харків, Одеса, Київ та Пирятин. Ще частина могла евакуюватися в інші країни, де і залишилася. В Америці прізвище було в різних варіантах — від Блінкен до Біленький.

Варто зазначити, що діти Меїра Блінкена окрім зміненого прізвища видозмінили й свої імена. До прикладу, Соломон Блінкен став Семом, а Мойсей — Морісом. До речі, саме Моріс є дідусем Державного секретаря США в адміністрації президента США Джозефа Байдена. Чоловіку вдалося стати успішним юристом та заснувати у США Інститут Палестини.

В інтерв’ю CBSNews Ентоні Блінкен про свою діда розповідав наступне: «Мій дід приїхав у США на початку минулого століття разом з паломниками з території сучасної України. Його прийняли у США, де він сам побудував життя для себе та дітей».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: