Швеція, Барбадос, Палау: які країни, окрім України, мають стяг синьо-жовтого кольору

19:03  |  25.08.2024

Щорічно 23 серпня українці відзначають День Державного прапора, смуги якого, згідно з найпоширенішою версією, означають: синя — ясне небо, а жовта — золоте пшеничне поле під ним. Варто зазначити, що окрім України таку ж колірну гамму стягів мають й інші країни та означають вони для кожної держави щось своє.

Швеція

Прапор Швеції
Шведський прапор є одним із найстаріших національних прапорів у світі й глибоко вкорінений у шведській історії та культурі. Стяг нордичної країни складається з синього полотна із золотим (жовтим) скандинавським хрестом, який зміщений до лівого краю.

Синій колір, який є тлом, традиційно асоціюється з небом і водою, уособлюючи природні ландшафти північної держави, багатої озерами та морем. Він символізує вірність, справедливість і правду.

Золотий (жовтий) колір скандинавського хреста, у свою чергу, означає щедрість, знатність і королівську владу. Офарблення також асоціюється із сонцем та золотими полями пшениці, що підкреслює родючість шведської землі.

Загалом, кольори полотнища мають глибоке символічне значення, що відображає історичні й культурні аспекти Швеції та походять від гербу Швеції – «тре крунур» («три корони»). У минулому хрест також символізував християнство та зв’язок Швеції з цією релігією.

Читайте також: «Зруйнуйте цю стіну»: цитати з найемоційніших промов Володимира Зеленського до іноземних аудиторій

Казахстан

Прапор Казахстану
Прапор Казахстану є одним із ключових символів держави, який відображає її історію, культуру та національну ідентичність. Основний колір стягу – насичений блакитний, що в казахській культурі, має особливе значення, оскільки асоціюється з благородством і єдністю народу, а ще символізує безкрайнє небо, мир і спокій.

Крім того, синій колір тісно пов’язаний із тюркськими коренями казахів, для яких він традиційно виступав символом родинного зв’язку і єднання з природою. Сонце із 32 променями, що мають форму зерен, виступають символом достатку і родючості, підкреслюючи землеробські традиції народу та уособлюючи життя, енергію та процвітання.

Під денним світилом на стязі зображений орел, який символізує свободу, незалежність, силу духу і високі ідеали. Цей птах також асоціюється з державністю і владою, оскільки може літати високо в небі, тримаючи під контролем все, що відбувається на землі.

Окрім цього, вздовж древка прапора розміщений традиційний казахський орнамент – «кошкар-мюиз» («баранячий ріг»). Цей орнамент символізує історичну спадщину Казахстану, втілюючи в собі ідеї достатку, сили і захисту. Він підкреслює нерозривний зв’язок поколінь і шанування народних традицій, які є основою національної ідентичності казахів.

Боснія і Герцоговина

Прапор Боснії і Герцоговини
Прапор Боснії і Герцеговини, затверджений 1998 року, має унікальний дизайн, що відображає складну політичну та історичну спадщину країни. Стяг країни має синє тло, що символізує стабільність та мир. Також цей колір є кольором Європейського Союзу, що підкреслює орієнтацію країни на європейські цінності та євроінтеграцію.

Жовтий трикутник на прапорі символізує три основні етнічні групи, що населяють країну: босняків (мусульман), хорватів і сербів. Фігура також асоціюється з географічними контурами країни, що й справді має дещо трикутну форму.

Сім білих зірок на синьому тлі символізують Європу. Вони розміщені таким чином, що верхня і нижня з них частково розрізані, що створює ефект безкінечності, натякаючи на безперервний зв’язок Боснії і Герцеговини з європейським континентом.

Косово

Прапор Косово
Прапор Республіки Косово подібний до прапора Боснії і Герцеговини за кольорами і формами, але є унікальним тим, що на нього перенесено форму країни та зображено її як елемент дизайну.

Основним кольором стягу є синій, який у міжнародній символіці часто асоціюється з миром, стабільністю та надією на світле майбутнє. Для Косово цей колір також відображає прагнення до інтеграції з європейськими інституціями та загальне прагнення до міжнародного визнання.

Центральним елементом прапора є жовтий контур території Косово, що символізує як природні багатства цієї землі, так і важливість територіальної цілісності для її мешканців. Жовтий колір у цьому контексті також можна розглядати як символ надії на процвітання і благополуччя.

Шість білих зірок символізують основні етнічні групи країни: албанців, сербів, боснійців, турків, ромів, горанців. Однак неофіційно, зірка представляє шість регіонів, що складають Велику Албанію: Албанію, Косово, західну Македонію, частини північної Греції, частини Чорногорії, Прешевську долину на півдні.

Барбадос

Прапор Барбадосу
Прапор Барбадосу, прийнятий у 1966 році, є офіційним символом цієї держави. Полотнище стягу складається з трьох вертикальних смуг однакової ширини: двох синіх по краях і жовтої в центрі. У середній частині прапора, на жовтому фоні, зображений чорний тризубець.

Кольори на прапорі мають глибоке символічне значення. Сині смуги символізують море, яке оточує Барбадос, підкреслюючи важливість водних ресурсів для життя держави. Жовта смуга представляє пісок, що нагадує про барбадоські пляжі.

Тризубець на прапорі також має кілька значень. По-перше, він уособлює три основні принципи правління на Барбадосі: влада з народу, влада разом з народом і влада для народу. Це відображає демократичні цінності та прагнення до справедливого управління.

По-друге, тризуб асоціюється з богом морів Нептуном, що підкреслює зв’язок країни з водою. І нарешті, зображення тризубця без держака символізує розрив із колоніальним минулим Барбадосу, коли острів був частиною Британської імперії, для якої морська сила була однією з основних ознак.

Читайте також: Карнавалы, балы, игры, фейерверки — как празднуют День независимости в разных странах

Палау

Прапор Палау
Прапор Палау був офіційно прийнятий 1 січня 1981 року. При розробці стягу за основу був взятий дизайн японського знамена, тому полотнище країни представляє собою блакитне тло прямокутної форми з жовтим колом, рохи зміщеним від центру до древка.

Блакитний колір покриває всю поверхню стягу і, згідно з найпоширенішими даними, символізує океан, який оточує архіпелаг Палау, проте за іншою версією, яка також має право на життя, синій фон не варто асоціювати з океаном, а він скоріш за все символізує свободу і самостійність острівної країни.

Жовте (золоте) коло розташоване зліва від центру прапора теж має кілька варіативних значень. Згідно з першою, фігура на полотні вказує на розташування Палау в океані як острова з жовтим піском. Наступною з асоціацій є те, що жовте коло представляє місяць, який є важливим елементом для багатьох аспектів життя на острові.

Повний місяць є найкращим часом для занять сільським господарством, землеробством, риболовлею тощо. Як кажуть місцеві жителі країни, він дає відчуття «теплоти, спокою, миру, кохання та внутрішньої єдності».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: