Захисниця Києва, яка сама гине: цікаві факти про річку Ірпінь

16:53  |  18.12.2022

Води річки Ірпінь тають в собі чимало легенд та таємниць. Від історій про дівчинку Ірину, яку на пні біля річки вжалила змія до численних кісток мамонтів, які до цих пір знаходять в заплавах ріки. Далі добірка цікавих фактів про водойму, які точно варті вашої уваги.

Ірина на пені чи багатолітня трава

Річка Ірпінь Існує доволі багато версій походження слова Ірпінь. Деякі з них пов’язані з мовними особливостями та словобудовою, інші з географією, а ще з простими вигадками та легендами.

Старожили переповідали, що колись вдавнину взамін сучасній назві Ірпінь використовувати слово Єрепень. Пояснювалося це тим, що річка під час поганої поганої погоди, особливо під час повені, «єрипенилася».

Води розливалися, ярилися і пінилися. Але чи могла б невеличка річка в оточенні боліт «єрипенитися»? Питання відкрите.

Існують думки, що назва річки Ірпінь походить від кримськотатарського слова «ірпа», що ознаменує багатолітню траву, яка нібито густо росла на берегах водойми.

Але знову ж таки, немає жодних підтверджень стосовно таких припущень. Важко сказати чи справді ріс осот при ріці чи ні.

Існують версії, що назва Ірпінь має індоарійське походження. Згідно з цим варіантом, «ір» — це ріка, «пінь» — оберіг. Можливо арійські племена, які проживали на цій землі задовго до слов’ян, і справді охрестили ріку подібним іменем.

Малоймовірною, але тим не менш, доволі поширеною версію є гіпотеза про англійське коріння назви. Багато років тому річка мала дуже заболочену заплаву, тому англійські слова «ear»(озеро) та «fenn»(болото) цілком можуть поюснювати походження назви.

Цікавими є легенди, які теж пояснюють назву, яку отримала річка. Згідно з першою історією, поблизу сучасного місцерозташування ріки ріс пень, на якому дівчинку Ірину вжалила змія. Таким чином від злиття двох слів утворилося наймення.

За другим варіантом, князівська дочка Ярина, яка не змирилася з хрещенням Русі, таємно молилася до бога світла і Сонця Дажбога. Місцем її молитв була невеличка галявина, на якій ріс великий дуб. З часом дружинники вислідкували дівчину, дерево обрізали, а на тому місці залишився тільки пень.

Читайте також: Сльози сестри засновників Києва, стародавні поселення та «сирний соус»: топ-10 фактів про річку Либідь

Багата на знахідки заплава річки

Річка ІрпіньЧимало століть річка годувала людей. В Ірпені водилося чимало поживної риби.

З праці професора Київського університету Карла Кесслера «Природнича історія губерній Київського учбового округу. Зоологія» (1856), стає відомо, що у 1850-х роках в Ірпені водилося близько 57 видів риб, в тому числі: окунь, короп, щука, сом.

На жаль, сьогодні фауна р. Ірпінь збіднішала. Екосистема заплави потребує якнайшвидшого відновлення. Сьогодні найпоширенішими представниками водойми є карась, лящ та краснопірка.

Окрім цього, у заплавах річки Ірпеня і досі знаходять численні кістки мамонтів, шерстистих носорогів, північних оленів, печерного ведмедя тощо.

Річка-захисниця

Річка ІрпіньРічка Ірпінь не раз захищала Київ. В часи Русі вода неодноразово ставала перешкодою в планах половців та печенігів, які хотіли завоювати теперішню українську столицю.

В роки Другої світової війни невеличка річка захищала Київ від німецьких військ. У відповідь на наступальну операцію нацистів по Ірпеню була створена перша лінія оборони, яка проходила від Дніпра до Білогородки.

Захистила річка Київ і в березні 2022-го. Тоді російська навала поклала перед собою першочергове завдання завоювати українську столицю. У відповідь на такі плани загарбників, наші військові шукали їм протидію.

Щоб не пропустити ворожу техніку та особовий склад росіян, були підірвані мости через Ірпінь, а ще пошкоджена дамба, яка дозволила воді з Київського водосховища потекти в долину річки Ірпінь.

Залита річка-рятувальниця не пропустила ворогів, які разом зі своїм металобрухтом опинилися перед її водами.

Читайте також: «Український Йордан», скарби та давні поселення: топ-10 цікавих фактів про річку Почайну

Річка, яка захищала, гине сама

Річка ІрпіньОднак річка Ірпінь могла б і не захистити Київ в 2022-му році. Ще трішки часу і водойма не стала б такою ефективною в обороні міста.

У радянський час річку частково осушили та змінили її русло. Тепер Ірпінь страждає на дефіцит води. Він не на жарт обмілів і однією з причин цього процесу стало знищення лісів, які затримували вологу.

Плани забудовників теж широкомасштабні. Не виключно, що вони хотіли б розширити площі для своїх забудов, а саму річку-захисницю забетонувати в трубі колектора.

Читайте також: Забруднення Дніпра: хто винен, і що з цим робити?

«Річка-Герой»

Річка ІрпіньНа жаль, наш божевільний сусід в найближчий час нікуди не подінеться і розв’язана ним в XXI столітті кривава війна може стати не останньою спробою захопити Україну.

Саме тому для нас надзвичайно важливо займатися питаннями своєї безпеки. І не останню роль в цьому питанні відіграють наші ліси та ріки.

Ми не повинні дозволити вбити та забетонувати нашу рятівницю, як вже відбулося з іншими українськими водами та повинні залишити Ірпінь нашим нащадкам.

Багато дослідників вважають, що річка як мінімум повинна отримати звання, подібне до міст-героїв. Такий статус унеможливить знищення водойми й стане так званим її оберегом.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: