Приватні бомбосховища: як в Україні розвивається тенденція на бетонні укриття

18:00  |  23.09.2022
укриття

Ще декілька років тому мало б хто в Україні замислювався над тим, щоб на подвір’ї власного дому побудувати бомбосховище. Однак війна змусила по-іншому розмірковувати про свою безпеку. В Україні активно розвивається бізнес, який пропонує будівництво приватних укриттів прямо на території дому. Скільки коштує власне бомбосховище та як виглядає — розповідаємо в матеріалі.

Досвід Ізраїлю — “мамади”

Будівля в Ізраїлі з Tama 38
Будівля в Ізраїлі з Tama 38

Якщо Україна може перейняти в когось досвід життя під постійне виття сирен — це безумовно буде Ізраїль. Ця країна майже від початку свого існування живе під постійною загрозою терактів. У кожній ізраїльській квартирі є так званий “мамад” — це спеціальна кімната в квартирі, яка оснащена всім необхідним та виконує роль бомбосховища в оселі. “Мамад” жителі можуть використовувати як кабінет, відпочинкову зону чи інше, але в основному ця кімната є укриттям. 

Річ у тому, що за декілька хвилин не всі можуть дістатися до безпечного укриття на вулиці, як-от підземний паркінг чи метро, натомість люди точно встигнуть забігти в “мамад”. Ця кімната спроєктована таким чином, щоб витримати вибухову хвилю та навіть певної сили авіаудар. Ззовні “мамад” нагадує капсулу, вікна (радше виняток, ніж правило) і двері тут мають спеціальні конструкції, включно з окремою вентиляцією. 

Безпечна кімната особливо зручна для людей з особливими потребами, мам з дітьми та маломобільних осіб. До слова, “мамади” будують один над одним, тобто навіть в разі авіаудару ця конструкція збережеться, а люди зможуть вижити. Якщо ж повітряна тривога застала людей на вулиці, на допомогу приходить “мамак” — це також приміщення, яке слугує бомбосховищем, тільки зовні.

Окремої уваги заслуговує тип житла “Тама 38” — це спецпрограма, яка була дозволена урядом у 2005 році з метою зміцнити та реконструювати старі житлові будинки на випадок землетрусу. Як виявилося згодом, Тама 38 допомагає вберегти дім і від вибухової хвилі, тож для ізраїльських сімей реконструкція стала порятунком.

Читайте також: Садиба Осипа Родіна: як столичний суд може зруйнувати історію заради нового ЖК

Безпечні будинки в Україні

Житловий будинок на вулиці Лобановського, у який влучила російська ракета
Житловий будинок на вулиці Лобановського, у який влучила російська ракета

Столиця постраждала від ракетних ударів, у селах Київщини чимало будинків були вщент розбиті внаслідок дій окупантів. Від бомб не вберегли ні багатоповерхівки, ні приватні будинки, а люди переховувалися в підвалах власних осель. Безпечним укриттям в Києві стало метро, однак не всі мають змогу швидко дістатися до нього, тож все частіше люди залишалися вдома, а в якості укриття слугував або коридор, або ж ванна кімната. 

Зараз українці вчаться жити у новому форматі, коли тривожний рюкзак завжди під рукою, а укриття оснащене запасом їжі на три дні. Поки народ адаптовувався до нових реалій, підприємці також не гаяли часу — тепер на ринку можна знайти таку послугу, як будівництво бомбосховища під ключ. Компанії пропонують різні ціни, в залежності від вибору матеріалу конструкції, ділянки, на якій буде розміщуватися укриття, та інших будівельних тонкощів.

Однак, в середньому, ціна на бомбосховище може вартувати як однокімнатна квартира на околицях столиці. Попри те, ще до повномасштабного вторгнення люди цікавилися укриттями, але зараз пошук в гуглі вибиває десятки варантів, зокрема і можливість привезти бомбосховище прямо до двору.

Ціни на приватні бомбосховища

Виробники обіцяють, що сучасні бомбосховища зможуть витримати авіабомби, снаряди фугасної або осколкової дії, уламки зруйнованих будівель та димові й отруйні гази. Загалом є три види укриттів: монолітні, модульні та вбудовані.

Монолітні укриття виготовляють із залізобетону, а стіни конструкції допоможуть пережити навіть ядерний удар, кажуть виробники. Встановлювати такий девайс можна на задньому подвір’ї — його повністю замасковують під землю, натомість зверху залишають люк. Ціни на монолітні укриття дорожчі, ніж, наприклад, на модульні, однак й терміни виготовленні більш тривалі. 

Модульні укриття виготовляють зі сталі, і цей варіант підійде власнику, якщо укриття потрібно виконати в короткі терміни, орієнтовно за місяць. 

Читайте також: Несподіванка на дорозі: як Київ бореться з власниками тварин, що не прибирають відходи

Приклад вбудованого бомбосховища. Світлина: akant-development

Вбудовані бомбосховища найкраще підійдуть, якщо власник хоче встановити укриття в уже готову оселю. Кімнату виготовляють зі сталі з броньованими дверима. До речі, саме таку кімнату можна порівняти з ізраїльським “мамадом”. Серед зручностей — система фільтрації повітря, герметичні двері, аварійний люк, сухий туалет та запас води.

Читайте також: Вініл, книги та музика: де провести вихідні у столиці

На смак і гаманець

Приклад дизайну вбудованого бомбосховища. Світлина: akant-development

Приклад дизайну вбудованого бомбосховища. Світлина: akant-development

Також приваблюють покупців терміном експлуатації подібних укриттів, який сягає 100 років. До слова, послуга бомбосховища під ключ включає навіть забезпечення їжею, зокрема пропонують набір сублімованих овочів, м’яса чи повноцінний раціон їжі із запасом на 30 днів. У самому ж укритті пропонують безперебійну систему вентиляції; герметичність та вогнетривкість, автономну роботу водопостачання та газонепроникні двері.

Крім того, виробники укриттів можуть створити не просто типове укриття, але втілити в середині приміщенні авторський дизайн з італійськими диванами чи мармуровою плиткою. Такі забаганки виконують на бажання покупця, адже зараз ринок насичений подібними послугами. Чи доцільно вкладати кошти в бомбосховище — вирішувати Вам, проте з кожним місяцем попит на укриття росте, адже люди віддають перевагу своїй безпеці. 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: