Як живуть столичні музеї в час війни — онлайн-виставки, екскурсії та релокація

11:00  |  31.08.2022
Пирогово

Культурним інституціям особливо важко далася адаптація до теперішніх умов в Україні. Поки в країні триває повномашстабна війна — музеї боряться на своєму культурному фронті — проводять виставки, долучають меценатів зі всього світу та всіма силами привертають увагу до мистецьких здобутків українців, нашої історії та її значення у світовому контексті. Як живе музе Ханенків, історичних коштовностей України, музей історії України у Другій світовій війні та інші — розповідаємо в матеріалі.

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Про історію заснування музею Ханенків ми вже писали, почитати її можна — перейшовши за посиланням. З 24 лютого музей перестав працювати, столиця піддавалася авіаударам, а мешканці в поспіху евакуювалися разом з дітьми, вступали в тероборону та волонтерили. Коли війська рф з поразкою відійшли від Києва мистецтво у столиці почало відроджуватися, а разом з ним на вулицях все частіше з’явилися цивільні містяни. Так, з 2 липня у музеї Ханенків відновив роботу лекторій, також вже працює арт-майстерня, де час від часу, для охочих проводять майстер-класи.

Читайте також: Музейні дворики столиці — нові маршрути для вихідного дня

Порожні стіни музею Ханенків, сучасний стан.

Порожні стіни музею Ханенків, сучасний стан.

Cлід зазначити, що в цілях безпеки чималу частину колекції музею Ханенків вивезли, тож наразі стіни споруди пусті, однак тут проводять культурно-просвітницькі події для киян та гостей міста. Більшість подій протягом літа відбувалися у дворику музею, тут ж виступав піаніст Євген Громов. Також працівники музею проводять екскурсії, які знайомлять слухачів із історією забудови району, родини Ханенків і Терещенків, колекції Музею Ханенків. В середньому вартість екскурсії від 50 грн за пільговим квитоком і до 300 гривень для дорослих.

Загалом за весь час свого існування, від 1919 року і 2022 року музей був закритий лише чотири рази: у часи Другої світової війни, під час ремонту у 1990-х, на карантин під час ковіду та цьогоріч під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Проте робота не припинялася жодного дня, кажуть співробітники музею. Науковці та науковиці музею працюють над дослідженням і збереженням колекції. Квитки на актуальні події у музеї можна придбати тут.

Скарбниця Національного музею історії України

Скарбниця Національного музею історії України, або як знають більшість киян, музей коштовностей також перестав працювати з 24 лютого. Однак, на відмінну від попереднього, більшість коштовних колекцій зберігаються у музеї, тож кияни і гості міста можуть завітати на виставки. Зокрема, до Дня Конституції у Скарбниці відкрилася виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи», яка триватиме аж до 20 березня 2023 року.

Відвідувачі можуть побачити особисті речі Івана Мазепи, гетьманський скарб XVII століття, сеймові конституції Речі Посполитої 1616 року, репліки Конституції Пилипа Орлика з російського державного архіву давніх актів та Національного архіву Швеції, а також багато інших артефактів. Зазначимо, що музей частково почав відновлювати свою діяльність на початку літа, спочатку проводили онлайн-виставки, а вже згодом почали відновлювати і звичні темпи праці. Частина працівників музею вступила до армії.

Читайте також: Реорганізація Довженко-Центр — чим може обернутися подібне рішення

Музей історії України у Другій світовій війні

Музей історії України у Другій світовій війні, зараз як ніколи раніше став популярним, все більше українців прагнуть дізнатися історію свого народу, боротьбу за Незалежність та збагнути помилки. Наразі у виставковому центрі музею за адресою: вул. Лаврська, 27 відкрита тематична виставка про російсько-українську війну «Україна – розп’яття». До речі з переваг закладу — укриття, яким можуть скористатися гості, у випадку повітряної тривоги. Центр працює з 10 до 19 години.

Від початку війни музей відвідали закордонні лідери, також надали гумантірану допомогу, зокрема це вогнетривкі сейфи, які витримують температру горіння до близько 500° С, такі знаряддя допоможуть зберегти цінні артефакти.

Завітати до закладу радимо всім, слід пам’ятати, що війна поруч, і тисячі захисників і захисниць віддали свої життя за Незалежність. У музеї також проводили зустріч, де очевидці Другої світової війни ділилися спогадами тортурів. За анонсами подій стежте у соцмережі.

Національний музей “Чорнобиль”

Коли росіяни весною 2022 року окупували Чорнобильську АЕС та погрожували її підірвати, світ знову постав перед страшною картиною, яка відбулася 1986 року. Завдяки зусиллям української армії росіяни відступили від реактора з дозою опромінення, однак зараз постала друга небезпека.

Під загрозою опинилася Запорізька АЕС, найбільша в Європі й третя у світі за сукупною потужністю атомна електростанція. Численні погрози та теракти на ЗАЕС загрожуть не тільки Україні, але й всьому світу, адже у випадку аварії радіаційна хмара вкриє країни далеко поза межами України.

Тож, сьогодні як ніколи важливо розуміти, всі наслідки радіаційної небезпеки. Музей “Чорнобиль” аж ніяк не асоціюється з радісним та піднесеним місцем, тут немає красивих полотен. Натомість в цій інституції відвідувачі можуть побачити, на що спроможна радіація. Музей працює і в сьогоднішніх умовах, приймає іноземних гостей та співпрацює з різними культурними інституціями.

Читайте також: Обереги та зґарди — як кияни оберігали душевний спокій оселі. Частина І

Музей просто неба у Пирогові

Влітку музей просто неба відновив роботу, тож киянам варто поспішити, якщо хочеться насолодитися осінніми пейзажами. У музеї працює творча майстерня, а незабаром відбудеться осінній ярмарок народного мистецтва.

Час від часу проводять майтер-класи розписів, зокрема Самчиківського, також тут можна навчитись самостійно виготовляти ляльку-мотанку, побачити на власні очі нові експонати осель з усіх куточків України. До слова, навіть під час війни колекція музею просто неба поповнюється цікавими об’єктами. Музей працює з 9 до 18 години, стежити за актуальними анонсами подій — можна перейшовши за посиланням.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: